Πέντε μάρκες χαπιών «ανδρικής ενίσχυσης» που πωλούνται στο Amazon ανακαλούνται επειδή περιέχουν ταδαλαφίλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόκειται για τα «The Red Pill», «Mac Daddy Red», «Mac Daddy Purple», «Red Mammoth» και «MegMan», τα οποία ανακλήθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA).

Τα δείγματα των σκευασμάτων βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με την ταδαλαφίλη, η οποία δεν έχει εγκριθεί για χρήση χωρίς ιατρική συνταγή. Γεγονός που οδήγησε τον FDA να εκδώσει ανακλήσεις.  Έκτοτε, τα φάρμακα έχουν αφαιρεθεί από διαδικτυακούς ιστότοπους λιανικής όπως το Amazon, το eBay και το Walmart. Δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσουν και άλλες ανακλήσεις.
Πάντως, ο FDA προειδοποίησε ότι ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο μπορεί να διατρέχει κίνδυνο εάν χρησιμοποιεί εν αγνοία του ταδαλαφίλη. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές τις καταστάσεις λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή τους πίεση. Η ταδαλαφίλη μειώνει ακόμη περισσότερο την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία που περιέχουν ταδαλαφίλη ως ενεργό συστατικό δεν συνιστώνται σε άτομα που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις.

Ο FDA ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη μόλυνση από ένα εργαστήριο της Amazon. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τη ροή αίματος στο πέος, όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια και η δύναμη της στύσης του.

Το Your Favorite Shop, μια εταιρεία με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, ανακάλεσε οικειοθελώς το The Red Pill αφού ειδοποιήθηκε για τη μόλυνση από τον FDA. Η ABC Sales 1, μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, παράγει τη σειρά προϊόντων Mac Daddy και η μόλυνση ισχύει ειδικά για την παρτίδα χαπιών που λήγει στις 30 Μαρτίου 2024 και έχει αριθμό παρτίδας είτε 1230004 είτε 1230005. Η εταιρεία δεν αναφέρει ότι ακούστηκαν ανεπιθύμητα συμβάντα που σχετίζονται με τη μόλυνση, σύμφωνα με μια έκδοση του FDA.

Το Red Mammoth κατασκευάζεται από την Celebrate Today, επίσης εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στην ανάκληση περιλαμβάνονται πακέτα με αριθμό παρτίδας DK1027. Μια τέταρτη εταιρεία από τη Νέα Υόρκη, η Junp, παράγει το MegMan, το οποίο έχει ανακαλέσει φάρμακα με αριθμό παρτίδας 2010291.

Ο FDA έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό κατά της χρήσης αυτών των φαρμάκων γενικά και δεν προσφέρει τέτοιου είδους έγκριση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για χρήση. 

«Ο Οργανισμός εντόπισε μια αναδυόμενη τάση όπου τα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, που συχνά παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν κρυμμένα ενεργά συστατικά που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή», έγραψε σε ανακοίνωση του που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

«Οι καταναλωτές μπορεί εν αγνοία τους να λαμβάνουν προϊόντα με ποικίλες ποσότητες εγκεκριμένων συστατικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ελεγχόμενων ουσιών και μη ελεγμένων και μη μελετημένων φαρμακευτικά δραστικών συστατικών.

«Αυτά τα παραπλανητικά προϊόντα μπορούν να σας βλάψουν! Τα κρυμμένα συστατικά γίνονται όλο και περισσότερο πρόβλημα σε προϊόντα που προωθούνται για σεξουαλική ενίσχυση».

Πηγές:
www.dailymail.co.uk

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά