Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τον όρο «κολλαγόνο» με καλλυντικά προϊόντα. Εν τούτοις, η τακτική πρόσληψη κολλαγόνου μέσω της διατροφής είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία, όσο και για την ομορφιά.

Η σωστή αφομοίωση του κολλαγόνου μπορεί να συμβάλλει στην καλή κατάσταση του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη και παραγωγή κολλαγόνου, ειδικά όταν αρχίζει να μειώνεται λόγω ηλικίας.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι ένα πρωτεϊνικό στοιχείο που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς δρα ως συγκολλητικό μεταξύ των κυττάρων των ιστών που σχηματίζουν τους μυς, τις αρθρώσεις, το δέρμα, τους τένοντες και τα οστά.

Το σώμα μας παράγει σταδιακά λιγότερο κολλαγόνο καθώς γερνάμε και η μείωση παραγωγής κολλαγόνου επιταχύνεται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, του καπνίσματος, του υπερβολικού αλκοόλ και της έλλειψης ύπνου και άσκησης. Με τη γήρανση, το κολλαγόνο στα βαθιά στρώματα του δέρματος μετατρέπεται από ένα σφιχτά οργανωμένο δίκτυο ινών σε ένα μπερδεμένο σύμπλεγμα.

Τροφές που ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου

Αρκετές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πιστεύεται ότι ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου επειδή περιέχουν τα αμινοξέα που παράγουν το κολλαγόνο—γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη. Αυτά περιλαμβάνουν ψάρια, πουλερικά, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και σόγια.

Η παραγωγή κολλαγόνου απαιτεί επίσης θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα οστρακοειδή, τα όσπρια, τα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τη βιταμίνη C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, μούρα, φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές και ντομάτες.

Κάποια σκληρά κομμάτια κρέατος είναι γεμάτα συνδετικό ιστό με κολλαγόνο, για παράδειγμα η μοσχαρίσια ουρά, τα αρνίσια πόδια, κτλ. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος δεν συνιστάται ως μέρος μιας μακροπρόθεσμα υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής. Ο ζωμός από κόκκαλα περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου.

Η ζελατίνη, που χρησιμοποιείται στα ζελέ, την πανακότα, το cheesecake, κτλ, αποτελείται κυρίως από αυτό το σύμπλεγμα πρωτεϊνών. Επιπλέον, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και των ιστών από τη φθορά λόγω γήρανσης.

Η σόγια και τα παράγωγά της (τόφου, γιαούρτι και γάλα σόγιας, κ.λπ.) περιέχουν μια χημική ουσία γνωστή ως γενιστεΐνη. Αυτό το στοιχείο ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στη διατήρηση των ιστών σε καλή κατάσταση, όπως δείχνει μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση Κοσμητικής Επιστήμης το 1999.

Τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί περιέχουν θειώδεις ενώσεις και μπορούν να βοηθήσουν στο σχηματισμό κολλαγόνου.

Μπορείτε εύκολα να εντάξετε αυτές τις καθημερινές τροφές στη διατροφή σας και να τις βρείτε στα φυλλάδια προσφορών διαφόρων αλυσίδων τροφίμων σε πολύ προσιτές τιμές.

Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη κολλαγόνου μέσω της διατροφής;

Αν και το σώμα παράγει κολλαγόνο σε κανονικές συνθήκες, με την πάροδο του χρόνου αυτή η παραγωγή μειώνεται. Εάν δεν αναπληρώνεται μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων, τότε μπορεί να αυξηθούν οι ρυτίδες στο δέρμα και να προκληθούν άλλα προβλήματα υγείας, όπως διάφορες φλεγμονές, εξασθένηση των οστών, κτλ.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

Λόγω της συχνής χρήσης του στη βιομηχανία καλλυντικών, οι περισσότεροι συνδέουν το κολλαγόνο με την αναζωογόνηση του δέρματος. Ωστόσο, συνεισφέρει σε άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως:

  • Συμβάλλει στην πρόληψη της πρόωρης φθοράς των χόνδρων και των συνδέσμων
  • Ενεργοποιεί το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει την απόδοση
  • Βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος
  • Λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό και αποτρέπει τις κράμπες και τα πιασίματα
  • Σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • Σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη
  • Βοηθά τα οστά να συγκρατούν το ασβέστιο
     

Σε γενικές γραμμές, η φυσική παραγωγή κολλαγόνου υποστηρίζεται μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει αρκετές πρωτεϊνούχες τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Συμπληρωματικά, πρέπει να αποφύγετε επιβλαβείς συνήθειες όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα για να αποτρέψετε τη μείωση αυτού του σημαντικού για την υγεία στοιχείου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα