Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να χάσεις κιλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι την περίοδο πριν από το καλοκαίρι: Όλο και περισσότερος κόσμος (και περισσότερο content στο ίντερνετ) ασχολείται με τη γρήγορη απώλεια κιλών.

Πόσο γρήγορη απώλεια όμως μπορούμε να έχουμε και να παραμείνουμε σε ένα ισορροπημένο, υγιές πρόγραμμα χωρίς ακραίους περιορισμούς και κίνδυνο για τον οργανισμό μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να χάνουν σταδιακά βάρος, το χάνουν με ρυθμό μισό με ένα κιλό την  εβδομάδα.

Επειδή η ασφαλής απώλεια βάρους είναι τόσο σταδιακή διαδικασία, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή περισσότεροι για να χάσετε γύρω στα 12-15 κιλά. Αλλά αξίζει τον κόπο καθώς αλλάζετε τον τρόπο ζωής σας και αισθάνεστε καλύτερα. Η μόνιμη απώλεια βάρους είναι πραγματικά θέμα αλλαγής του τρόπου ζωής και της διατροφής σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να θέσετε ασφαλείς, εφικτούς στόχους που μπορείτε να επιτύχετε.

Όλα ξεκινούν με την κατανόηση ότι οι δίαιτες της μόδας ή τα εξαιρετικά περιοριστικά προγράμματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά όχι μόνιμη απώλεια βάρους. Οι δίαιτες της μόδας, με τα σημερινά πρότυπα, δεν λειτουργούν. Δεν μπορούν να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου, εφόσον μπορεί να στερήσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το μέγεθος της μερίδας παίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμα και αν τρώμε μόνο υγιεινό φαγητό, αν τρώμε πολύ από αυτό... θα βάλουμε κιλά. Συνεπώς, όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα, όπως και με την άσκηση που κάνουμε για να κάψουμε θερμίδες.

Πώς ξεκινάμε;

Το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη διατροφή σας. Κάντε μια λίστα με αυτά που τρώτε και πίνετε, συμπεριλαμβανομένων των ποτών με ζάχαρη και αλκοόλ. Επίσης, βρείτε τους παράγοντες που προκαλούν την υπερκατανάλωση τροφής. Αυτά μπορεί να είναι:

Το ότι τρώτε πολύ γρήγορα

Το να τρώτε όταν δεν πεινάτε

Το να τρώτε ενώ είστε όρθιοι (μπορεί να οδηγήσει στο να τρώτε αλόγιστα ή πολύ γρήγορα)

Η παράλειψη γευμάτων (ή και μόνο πρωινού)

Αλλά μην εστιάσετε μόνο στα αρνητικά. Δώστε στον εαυτό σας εύσημα και για τις καλές διατροφικές σας συνήθειες. Επίσης, αναφέρετε τα πράγματα που κάνετε και συνδέονται με την υπερκατανάλωση τροφής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Το να τρώτε μπροστά στην οθόνη

Το να τρώτε γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το να μην προγραμματίζετε τα γεύματά σας

Η τακτική κατανάλωση φαστ φουντ για να γλιτώσετε χρόνο

Το να χρησιμοποιείτε το φαγητό για να καταπολεμήσετε την πλήξη ή να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Γνωρίζοντας τα ερεθίσματα σας, μπορείτε να κάνετε ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα αποφύγετε ή να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να φέρετε υγιεινά σνακ στη δουλειά και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας ώστε να αποφύγετε το φαστ φουντ.

Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσθέστε επίσης μια ποικιλία πρωτεϊνών, όπως θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά, αυγά, φασόλια και γενικότερα όσπρια, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και χοληστερόλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]