Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε καρδιά χοίρου μετά από μεταμόσχευση πέθανε, 2 μήνες μετά την καινοτόμο επέμβαση, ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Maryland.

Ο 57χρονος πέθανε χθες στο νοσοκομείο και οι γιατροί δεν ανακοίνωσαν την ακριβή αιτία θανάτου.  Δήλωσαν ότι η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί αρκετές ημέρες πριν.

Ο γιός του θανόντος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για κάθε καινοτόμο λεπτό, κάθε τρελό όνειρο, κάθε ξάγρυπνη νύχτα σε αυτή την ιστορική προσπάθεια και ελπίζει ότι αυτή η ιστορία μπορεί να είναι η αρχή της ελπίδας και όχι το τέλος.

Ο ασθενής υποβλήθηκε στην εγχείρηση καθώς αλλιώς αντιμετώπιζε σίγουρο θάνατο και γνώριζε ότι δεν υπήρχε εγγύηση ότι η μέθοδος θα είχε θετικό αποτέλεσμα.

Αρχικά η καρδιά του χοίρου λειτουργούσε και το νοσοκομείο ανακοίνωνε περιοδικά ότι ο ασθενής φαινόταν να σημειώνει αργή ανάρρωση.

Ο ασθενής επέζησε σημαντικά περισσότερο με την καρδιά χοίρου σε σχέση με νεογνό που έζησε 21 ημέρες μετά από μεταμόσχευση καρδιάς μπαμπουίνου.

Απόρριψη, λοίμωξη και άλλες επιπλοκές είναι κίνδυνοι για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση.

Από την εγχείρηση στον συγκεκριμένο ασθενή που απεβίωσε, οι γιατροί κέρδισαν πολύτιμη εμπειρία μαθαίνοντας ότι η γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου μπορεί να λειτουργήσει καλά στο σώμα ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε επαρκή καταστολή, δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Maryland Dr. Muhammad Mohiuddin.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια: Κυρίαρχα αφηγήματα και προκλήσεις
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ
Μεγιστάνες επενδύουν τεράστια ποσά στην αντιγήρανση - Θέλουν να ζήσουν περισσότερο