Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα κολλήσουν HIV δεν θα εμφανίσουν αμέσως συμπτώματα. Θα αρχίσουν να γίνονται φανερά σταδιακά, αλλά δεν είναι ίδια για κάθε ασθενή. Η εξέλιξη της πάθησης μπορεί να χωριστεί σε τρία στάδια: στις πρώτες 2-4 εβδομάδες, το χρόνιο στάδιο που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, και κατά το οποίο μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου συμπτώματα αλλά το ανοσοποιητικό να πλήγεται καθ' όλη αυτή τη διάρκεια, και το τελικό στάδιο, που είναι το AIDS. Όσο νωρίτερα εντοπίσετε τον ιό με εξετάσεις, τόσο συντομότερα και πιο αποτελεσματικά θα προλάβετε επιπλοκές και θα μειώσετε την επίδραση του ιού στην καθημερινή ζωή σας.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα θα εμφανιστούν συνήθως στις πρώτες 2 με 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση - και όταν λέμε "συνήθως" εννοούμε "1 στους 3 ασθενείς". Οι πιθανότητες να μην εμφανιστούν συμπτώματα ή να νομίζετε πως έχετε πάθει γρίπη είναι μεγάλες.

Πρησμένοι λεμφαδένες: Είναι από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, κατά βάση στον λαιμό, αλλά λιγότερο συχνά και στις μασχάλες. Στους περισσότερους ασθενείς, αυτό το σύμπτωμα υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες.

Συμπτώματα γρίπης: Πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις.

Εξανθήματα: Μπορεί μερικές ημέρες μετά τον πυρετό να εμφανιστούν εξανθήματα που θα επεκταθούν στον λαιμό, το πρόσωπο και το στέρνο. Διαρκούν για περίπου μια εβδομάδα.

Πληγές στο στόμα και στο δέρμα: Δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς, αλλά είναι πιθανό να ανοίξουν πληγές στο στόμα σας, στον λαιμό και στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Θα προκαλούν πόνο.

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα: Δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός και διάρροια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας φάσης;

Οι πιθανότητες λένε πως δεν θα έχετε συμπτώματα σε αυτή την φάση, παρά το γεγονός ότι η ασθένεια εξελίσσεται και το ανοσοποιητικό σας σύστημα πλήττεται. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι πρησμένοι λεμφαδένες. Αν δεν έχετε διαγνωστεί και λάβει θεραπεία, άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε αυτή την φάση είναι τα εξής:

Άφθες: Πρόκειται για λοίμωξη του στόματος που προκαλεί πόνο και ίσως αιμορραγία.

Αυξημένη φλεγμονή: Ακόμα και με φαρμακευτική αγωγή, ο HIV προκαλεί χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και τα οστά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS;

Αν ο ιός μείνει για αρκετό καιρό χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS, κατά το οποίο εμφανίζονται συμπτώματα όπως έντονη εφίδρωση την νύχτα, πυρετός που δεν πέφτει και διάρροια που διαρκεί για πάνω από μία εβδομάδα. Μπορεί να εμφανιστούν μωβ ή καφέ σημάδια στο δέρμα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το AIDS είναι να εξετάζεστε τακτικά και, σε περίπτωση που διαγνωστείτε με HIV, να λαμβάνετε την αγωγή σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τέλος, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε για το πώς μεταδίδεται ο HIV, αλλά και για θεραπείες που υπάρχουν - για μετά αλλά και πριν από μία πιθανή λοίμωξη. Για όσες πληροφορίες αλλά και συμβουλευτική γύρω από τον HIV και τη μετάδοσή του χρειάζεστε, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" είναι ένα καλό ξεκίνημα, σε αυτό το site. https://positivevoice.gr/

Επίσης, για δωρεάν και ανώνυμα τεστ HIV και ηπατίτιδας B και C, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού σε ένα Checkpoint αν ζείτε σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. https://mycheckpoint.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό