Το σύνολο των εταιρειών βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -και δεσμεύονται να βοηθήσουν να διατηρήσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της πολιορκημένης χώρας- αυξάνεται.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche ανέφερε, ότι θα δωρίσει 150.000 συσκευασίες του αντιβιοτικού κεφτριαξόνη, στην Ουκρανία. Το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων πολλών ειδών βακτηριακών λοιμώξεων και κατέχει μια θέση στη λίστα των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εταιρεία συνεργάζεται με εξωτερικούς εταίρους για να δρομολογήσει τη μεταφορά του σκευάσματος στη χώρα «παρά την τρέχουσα έλλειψη ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία», ανέφερε η Roche σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi δηλώνοντας παρούσα στο πλευρό του Ουκρανικού λαού ανακοίνωσε ότι δωρίζει 5 εκατ. ευρώ (5,5 εκατ. δολ.) στον Ερυθρό Σταυρό για τους πρόσφυγες. Παράλληλα επισπεύδει τις δωρεές βασικών φαρμάκων και εμβολίων σε ασθενείς στην Ουκρανία και πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες για να σωθούν.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) αναφέρει στον ιστότοπό της «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα φτάνουν στους ασθενείς που τα χρειάζονται ". Οι εταιρείες και οι ενώσεις μέλη της EFPIA εργάζονται για να στηρίξουν την Ουκρανία και να βοηθήσουν στην αναδυόμενη προσφυγική κρίση στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρέχουν ένα μείγμα δωρεών και οικονομικής υποστήριξης σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παράλληλα, η AstraZeneca έχει δωρίσει 1 εκατ. δολ στο Project HOPE και το International Medical Corps, ενώ προωθεί τις δωρεές των εργαζομένων της στη UNICEF και στο Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.

Η Bristol Myers, από την πλευρά της, έχει μέχρι στιγμής δωρίσει 200.000 δολάρια μέσω του Ιδρύματος Bristol Myers Squibb για το Save the Children και την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης.

Η Pfizer έχει παράσχει 1 εκατ. δολ. σε ανθρωπιστικές επιχορηγήσεις στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, το Διεθνές Ιατρικό Σώμα και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης. Η εταιρεία προωθεί επίσης δωρεές εργαζομένων σε ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το Ίδρυμα Novo Nordisk έχει δωρίσει περίπου 7,4 εκατ. ευρώ (περίπου 8,2 εκατ. δολ.) στην προσπάθεια υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700.000 ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κορυφώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Στο μεταξύ αυξάνει και η ανθρωπιστική βοήθεια που προωθεί η Ελλάδα, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξή της στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Ηδη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, απέστειλε οικονομική βοήθεια, η οποία θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό για την επούλωση των πληγών από τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Επιπλέον, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, οργάνωσαν, συγκέντρωσαν και παρέδωσαν υγειονομικό υλικό και φάρμακα, τόσο στο δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Προξενείο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έχει απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση χρημάτων, ενώ συνεχίζει να συγκεντρώνει τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά κ.α.) για τους πληγέντες. Παράλληλα, έχει διευρύνει το κάλεσμά του για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία ανακοινώνοντας τη συλλογή Φαρμάκων και Υγειονομικού Υλικού, όπως Αντιπυρετικά, Φυσιολογικοί οροί, Κολλύρια, Γάζες αποστειρωμένες, Σπρέι επούλωσης τραυμάτων, Αλοιφές για εγκαύματα, Συσκευές ορών για ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων, Σύριγγες όλων των μεγεθών, Αιμοστατικά κ.λπ. 

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ, όπως έχει πράξει και σε αντίστοιχες κρίσεις στο παρελθόν, απηύθυνε κάλεσμα στις επιχειρήσεις- μέλη του με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τη συνδρομή των πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να αξιοποιηθεί η κοινή πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ουκρανικό Προξενείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα είδη που συλλέγονται είναι ενδεικτικά τα εξής:

 • Γάζες -επίδεσμοι -γάντια – σύριγγες
 • Φυσιολογικοί Οροί – οινόπνευμα
 • Αντισηπτικά -betadine
 • Παυσίπονα -αντιφλεγμονώδη
 • Αντιβιώσεις
 • Παιδικά σιρόπια αντιπυρετικά -αντιβηχικά
 • Βρεφικά γάλατα -τροφές και μπιμπερό
 • Πάνες βρεφικές
 • Βαμβάκι
 •  Γάλατα
 • Τρόφιμα μακράς διαρκείας (π.χ. παξιμάδια, δημητριακά, κονσέρβες)
 • Είδη ατομικής υγιεινής (σαμπουάν -αφρόλουτρα -οδοντόκρεμες-σερβιέτες κλπ.)
 • Ρούχα, κουβέρτες και παπλώματα.
 • Ξηρά τροφή για κατοικίδια / ζώα συντροφιάς.


Στο μεταξύ, και ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ σε συνεργασία με τους World Pharmacists / Φαρμακοποιοί του Κόσμου συγκέντρωσαν ιατροφαρμακευτικό υλικό για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Στο κάλεσμα του Ελληνικού υπουργείου Υγείας για παροχή φαρμακευτικών σκευασμάτων, η Demo SA προχώρησε στη δωρεά σκευασμάτων συνολικής αξίας 420.000 ευρώ προκειμένου να στηρίξει τις Μονάδες Υγείας και τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζονται από τις πολεμικές συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θέλοντας να συνεισφέρει στις ενέργειες για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, κάλεσε τους Φαρμακοποιούς της χώρας να συνδράμουν καταθέτοντας χρήματα σε ειδικό λογαριασμό.

Ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών στη Δράση της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και 10 Δήμους της Αττικής με στόχο τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Ουκρανικό λαό.
Πλήθος πολιτών έφτασε χθες στα επιλεγμένα σημεία στους 10 Δήμους της Αττικής, προσφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA