Παιδιά με στραβισμό έχουν έως διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με παιδιά χωρίς στραβισμό, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.

Ο κίνδυνος αγχώδους διαταραχής είναι διπλάσιος στα παιδιά με στραβισμό, έδειξαν τα στοιχεία.

Παιδιά χωρίς στραβισμό, επίσης έχουν 83% υψηλότερο κίνδυνο για σχιζοφρένεια, 64% υψηλότερο για διπολική διαταραχή και 61% υψηλότερο για κατάθλιψη καθώς μεγαλώνουν.

Η Dr. Stacy L. Pineles, σημείωσε ότι ο στραβισμός προκαλεί πολλά λειτουργικά και ψυχοκοινωνικά θέματα στα παιδιά. Δεδομένων των συνεπειών, είναι λογικό ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε άγχος ή κατάθλιψη.

Η πάθηση συνήθως εμφανίζεται σε μωρά και μικρά παιδιά, πιο συχνά έως την ηλικία των 3, και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά γυαλιά ή φακούς επαφής καθώς και με φάρμακα και εγχείρηση.

Οι ερευνητές συνέκριναν ποσοστά ψυχικής νόσου σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους με στραβισμό και περισσότερους από 11,6 εκατομμύρια χωρίς στραβισμό.

Μεταξύ παιδιών με στραβισμό, το 12% εμφάνισε αγχώδη διαταραχή και το 8% κατάθλιψη.

Επιπλέον, ποσοστό 1% διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και κάτω από 1% διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

Συγκριτικά, σε όσους δεν είχαν στραβισμό, ποσοστό, 6% είχε άγχος και ποσοστό 6% κατάθλιψη, ενώ λιγότερο από 1% είχε είτε σχιζοφρένεια είτε διπολική διαταραχή.

Πηγές:
JAMA Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο βόλει
ΕΕ: Ενιαίοι κανόνες για καλύτερη προστασία σκύλων και γατών
Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα φάνηκε πως καταστέλλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 [μελέτη]