Αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχετε παρατηρήσει ότι η λίμπιντό σας δεν είναι αυτή που ήταν, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Orthopedics, έως και το 76% των ατόμων που ζουν με την πάθηση ανέφεραν χαμηλότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον λόγω της κατάστασής τους. Μερικά από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που επιβαρύνουν την κατάσταση γύρω από το σεξ είναι τα εξής

  • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Κούραση
  • Κολπική ξηρότητα
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Αρνητική εικόνα για το σώμα
  • Κατάθλιψη

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την κατάσταση όσον αφορά την ερωτική σας επιθυμία.

Δοκιμάστε κάτι νέο

Πειραματιστείτε με στάσεις για να βρείτε κάτι που να είναι πιο άνετο για εσάς. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για στήριξη. Ζητήστε από τον σύντροφό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ, που θα χαλαρώσει τους μυς σας.

Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που αισθάνεστε καλύτερα

Σκεφτείτε πώς εξελίσσεται η μέση ημέρα σας. Αν νιώθετε δύσκαμπτοι το πρωί, μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για σεξ. Αν, από την άλλη, η κόπωση σάς πιάσει στο τέλος της ημέρας, το πρωί ίσως είναι η ιδανική στιγμή. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις σεξουαλικές σας δραστηριότητες ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας

Προβλήματα με την εικόνα του σώματος, πρήξιμο ή παραμόρφωση στις αρθρώσεις, διακυμάνσεις του βάρους, ακόμα και η κατακράτηση νερού, όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να μην νιώθετε ιδιαίτερα σεξουαλικοί. Η διαχείριση των συμπτωμάτων σας αλλά και η γυμναστική θα σας βοηθήσουν με αυτό, καθώς και το να έχετε κοντά σας ανθρώπους που καταλαβαίνουν τους αγώνες σας και παρέχουν στήριξη.

Μειώστε το στρες

Το να αισθάνεστε υπερβολικά αγχωμένοι για το σεξ - ή και για την ίδια τη ρευματοειδή αρθρίτιδα - δεν προσφέρεται για χαλάρωση και απόλαυση. Βρείτε τρόπους που σας βοηθούν να διαχειριστείτε το άγχος σας, όπως το να ακούτε μουσική, να γράφετε σε ημερολόγιο, να γυμνάζεστε ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Ανακαλύψτε άλλους τρόπους για να έρθετε κοντά

Από φιλιά και χάδια, μέχρι ένα ζεστό μπάνιο μαζί, υπάρχουν πολλοί τρόποι να έρθετε κοντά και να υπάρχει ερωτική διάθεση, χωρίς να χρειάζεται αναγκαστικά να συμβαίνει η ίδια η πράξη του σεξ.

Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει πως δεν αποφεύγετε σκόπιμα το σεξ. Μιλήστε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Μαζί, μπορείτε να καταλήξετε σε ένα πλάνο που να λειτουργεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα