Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cognitive Neuroscience,  ερευνητές του Breda University of Applied Sciences και του Tilburg University παρουσιάζουν νέα εργασία μετρώντας τα εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται από αισθητικά ελκυστικές εμπειρίες.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αισθητικές εμπειρίες ταιριάζουν με την ενεργό κατασκευή νοήματος από έργα τέχνης και το να είναι κάποιος σε κατάσταση αυξημένης προσοχής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους εγκεφαλογραφήματα. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν διάφορες εικόνες από έργα τέχνης και βαθμολογούσαν πόσο τους κινούσε αισθητικά την περιέργεια το κάθε έργο, ενώ καταγράφονταν τα εγκεφαλικά τους κύματα.

Όταν οι συμμετέχοντες κοιτούσαν έργα τέχνης που έβρισκαν ελκυστικά, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποκάλυπτε μεγαλύτερη ποσότητα πολύ ταχέων γάμμα κυμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου σε σύγκριση με το όταν έβλεπαν έργα τέχνης που δεν έβρισκαν ελκυστικά.

Αυτά τα κύματα δεν φάνηκαν αμέσως, αλλά μετά από ένα δευτερόλεπτο.

Αυτή η καθυστέρηση δείχνει ότι οι συμμετέχοντες δεν αντιδρούσαν απλώς σε οπτικές ιδιότητες έργου τέχνης αλλά ότι αντιπροσώπευαν διαδικασία σημαντικού νοήματος.

Ο Edward A. Vessel, εξήγησε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε παθητικά ένα έργο αλλά εμπλεκόμαστε σε διαδικασία ανακάλυψης που μπορεί να διαρκέσει αρκετά δευτερόλεπτα. Δοκιμάζουμε διάφορα νοήματα. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και μπορεί να συνεχιστεί για πολλά δευτερόλεπτα καθώς ο θεατής γεύεται το συναίσθημα της επίδρασης της τέχνης.

Εκτός από τα κύματα γάμμα, οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν κύματα αλφα. Ηταν πιο έντονα για έργα τέχνης με υψηλή και χαμηλή βαθμολογία έναντι της μέτριας.

Αυτά τα κύματα πιθανόν αντιπροσωπεύουν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έδωσαν περισσότερη προσοχή στην τέχνη που είτε αγαπούσαν ιδιαίτερα ή δεν αγαπούσαν έναντι έργων τέχνης που τους άφηναν αδιάφορους.

H εργασία τους στοχεύει να ξεκλειδώσε τα μυστήρια του πώς και γιατί ο άνθρωπος ευχαριστιέται να παίρνει νόημα από το περιβάλλον του.

Πηγές:
Journal of Cognitive Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ