Η άμεση ανταπόκριση του προσωπικού και ειδικά του πνευμονολόγου Σταύρου Τρύφωνα (φωτογραφία), που έσπευσε στον θάλαμο και έβγαλε φλεγόμενους δύο ασθενείς, απέτρεψε μια μεγαλύτερη τραγωδία στην πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης σε κλινική COVID του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ασθενή και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, που μετέβησαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκαν το νοσοκομείο εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του άτυχου ασθενούς και συνεχάρησαν το προσωπικό για την άμεση αντίδρασή του. Παράλληλα, ανέφεραν πως διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ διαβεβαίωσαν πως η λειτουργία του νοσοκομείου συνεχίζεται κανονικά, με εξαίρεση τον θάλαμο στον οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά.

"Όπως καταλαβαίνετε, με παρουσία οξυγόνων σε έναν χώρο που υπάρχει ανάφλεξη υπάρχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα. Το προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές που ήταν εκεί λειτούργησαν ακαριαία και ειδικά ο γιατρός κ. Τρύφων ο οποίος παρείχε άμεσα φροντίδα στους ανθρώπους και σε μεγάλο βαθμό με τη δική του συμβολή απετράπησαν να υπάρξουν χειρότερες συνθήκες", δήλωσε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης και τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς μεσολάβησε ελάχιστος χρόνος από την εκδήλωση της φωτιάς μέχρι την κατάσβεσή της. Κρίσιμο στοιχείο ήταν η διακοπή της παροχής οξυγόνου, γιατί "αλλιώς θα μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση", όπως είπε ο υπουργός.

Στο ίδιο πνεύμα, η Μ. Γκάκα έκανε λόγο για άθλο, τονίζοντας ότι "με τις παροχές οξυγόνου που έχουμε, με 75 λίτρα παροχές στο high flow θα μπορούσε να λαμπαδιάσει όλο το νοσοκομείο αν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα", και ευχαριστώντας δημόσια τον γιατρό Σ. Τρύφωνα και όλους τους εμπλεκόμενους.

Στ.Τρύφων: "Τον είδα να καίγεται"

Με συγκλονιστικό τρόπο ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", Σταύρος Τρύφων, περιέγραψε όσα βίωσε, όταν ενημερώθηκε από νοσηλεύτρια ότι ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα του συγκεκριμένου θαλάμου και καίγεται.

"Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται, παίρνω τον πυροσβεστήρα, τον σβήνω και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής μού μεταφέρει ότι άκουσε ένα μπαμ και ότι υπάρχει τεράστια φωτιά και ότι ένας ασθενής καίγεται στο σώμα και στο πρόσωπο. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τον δεύτερο ασθενή αλλά δυστυχώς η παροχή οξυγόνου πυροδοτεί τη φωτιά όλο και περισσότερο. Ενώ καίγεται τον τραβάω έξω και του σβήνω τη φωτιά και ταυτόχρονα ρίχνω στην παροχή οξυγόνου για να μη γίνει έκρηξη. Η φωτιά σβήνει αλλά η ποσότητα του καπνού είναι απίστευτη, μέσα σε λίγα λεπτά γεμίζει όλος ο διάδρομος», ανέφερε, για να προσθέσει πως «ο ασθενής είχε μεγάλη παροχή οξυγόνου, 75 λίτρα, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η έκρηξη κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Η έκρηξη τον εξαέρωσε".

Ο ίδιος εξήρε τη στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας που έκοψε άμεσα την παροχή οξυγόνου και εκτίμησε πως αν δεν γινόταν αυτό "μέσα σε 3 με 5 λεπτά θα καίγονταν όλοι οι ασθενείς".

Δ. Αυγέρη: Πρωτοφανές συμβάν

Με δήλωσή της η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη για το τραγικό συμβάν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ασθενή και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο.

Παράλληλα, διατύπωσε τον προβληματισμό της για τα αίτια, εν αναμονή των πορισμάτων που θα ρίξουν φως στο τι συνέβη.

"Το συμβάν είναι πρωτοφανές και πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει εγκαταλείψει τις δημόσιες δομές υγείας στην τύχη τους, περιμένοντας να αναλάβουν δράση οι ιδιώτες εργολάβοι και κερδοσκόποι των αγορών", ανέφερε προσθέτοντας πως τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί χειρότερα αν δεν ήταν η έγκαιρη κινητοποίηση και παρέμβαση των εργαζομένων του νοσοκομείου, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί χειρότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;