H κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Γιαννακόπουλου, η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, έσπασε το 2021 όλα τα ρεκόρ στους οικονομικούς της δείκτες. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκ. ευρώ, κατέγραψε αύξηση 34,9 εκ. ευρώ, ποσοστό 9,4%,  σε σχέση με το 2020, έχοντας εδραιώσει τη θέση της στην κορυφή. Ο κύκλος εργασιών της είναι ο μεγαλύτερος στα 95 χρόνια της λειτουργίας της και ο υψηλότερος μεταξύ όλων των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, μιας χρονιάς δύσκολης και απαιτητικής,  αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εκτόξευση της εταιρείας το 2022. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 439 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά στο τιμόνι της ΒΙΑΝΕΞ, υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Κώστα Παναγούλια (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) και τον Δημήτρη Παναγούλια (Μέλος Δ.Σ.), συνεχίζουν την επιτυχημένη οικογενειακή παράδοση, ενώ με διορατικότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα ξεπερνούν όλα τα επιτεύγματα του παρελθόντος, γράφοντας μια νέα σελίδα στη φαρμακοβιομηχανία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δήλωσε:

''Το 2021 υπήρξε για τη ΒΙΑΝΕΞ πραγματικά μια χρονιά – ρεκόρ, με αυξημένους τους οικονομικούς μας δείκτες σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε σύγκριση με τα 5-6 τελευταία χρόνια. Σε μια δύσκολη εποχή, γεμάτη προκλήσεις στην παγκόσμια κοινότητα, η εταιρεία μας κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους της και να δικαιώσει τη φήμη της ως η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Όλη η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ, διοίκηση και εργαζόμενοι, νιώθουμε υπερήφανοι για τα φετινά αποτελέσματα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. Ταυτόχρονα, είμαστε πιο δυνατοί και έτοιμοι για το μέλλον, ενώ μέσα από στρατηγικές επενδύσεις, θέτουμε ακόμα πιο γερές βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας μας. Θέλω να σημειώσω τέλος, ότι δεδομένων των αποτελεσμάτων μας, προφανώς και το τίμημα του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ σε clawback και rebate είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, δε σταματήσαμε να επενδύουμε τόσο στους ανθρώπους μας, αυξάνοντας το δυναμικό μας, όσο και στην κοινωνία εν γένει, απαντώντας σταθερά στις ανάγκες της, επεκτείνοντας τα προγράμματα και τη προσφορά μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας.''

Η πορεία της ΒΙΑΝΕΞ είναι εντυπωσιακή σε όλους τους δείκτες, όπως δείχνει και η σύγκριση σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά το 2015 – 6 χρόνια πριν : Οι πωλήσεις από 232,5 εκ. ευρώ αυξήθηκαν στα 405,9 εκ ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 στα 27,6 εκ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν από τα 39 εκ. ευρώ το 2016, στα 52,9 εκ. ευρώ το 2021. Το 2016 το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν της τάξης του 4%, ενώ το 2021 έφτασε το 9,1%, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί.

Η ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει έμπρακτα την απασχόληση στην Ελλάδα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό. Απασχολεί 1.316 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, ανώτερη εκπαίδευση.  Στηρίζοντας την ισότητα και την ισοτιμία, το 57% των εργαζομένων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες.

Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία. Η ποιότητα των προϊόντων, αλλά και η οργανωτική υποδομή λειτουργούν ως πόλος έλξης για διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς που επιλέγουν να συνεργαστούν με τη ΒΙΑΝΕΞ. Πρόσφατα, στη λίστα των στρατηγικών συμμαχιών της εταιρείας, προστέθηκαν οι πολυεθνικές Organon, Celltrion και HRA.

Η εξωστρέφεια και οι νέες επενδύσεις ύψους 40 εκ. ευρώ

H BIANEΞ επενδύει στην ανάπτυξη, παρά τις διαρκείς αντιξοότητες των τελευταίων ετών. Νέα project ενισχύουν το αποτύπωμα της εταιρείας στην εθνική οικονομία,διευρύνουν  την παραγωγή, αλλά και τα assets στο χαρτοφυλάκιό της. Για τη διετία 2021-2022 βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκ. ευρώ.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και τα εξής έργα:

  1. Εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf- επένδυση ύψους 9,5 εκ ευρώ. Στόχος, η μετεγκατάσταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση / αναβάθμιση των αποθηκευτικών χώρων της ΒΙΑΝΕΞ
  2. Νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών- επένδυση ύψους 4 εκ ευρώ. Θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.
  3. Αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής-επένδυση ύψους 3,5 εκ. ευρώ
  4. Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων-επένδυση 10 εκ ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023
  5. Επέκταση στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τη Δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες-επένδυση 2 εκ. ευρώ.

Πολλές προκλήσεις σε ένα απαιτητικό περιβάλλον

Η αυξητική πορεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ έρχεται σε μια εποχή που οι εξωγενείς παράγοντες στη χώρα λειτουργούν μάλλον ως τροχοπέδη, παρά ως μοχλός ανάπτυξης. Η εταιρεία έπρεπε να παλέψει με την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, με την πανδημία και πρόσφατα μέχρι και με τις ασύμμετρες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. 

Οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι διαρκείς περιορισμοί στη συνταγογράφηση  και τη φαρμακευτική δαπάνη,αλλά και η επίπονη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι τρία μεγάλα εμπόδια -και όχι τα μοναδικά. Η αγορά μαστίζεται από καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων προϊόντων, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς,αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο ωστόσο, είναι οι δυσβάστακτες επιβαρύνσεις με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebates) από 40 % έως 60%. Για το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς, το ποσό των επιστροφών το 2021 έφτασε το 1,925 δισ.ευρώ και το 2022 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα αποδώσει μέσα από το clawback ένα ποσό της τάξης των 64,8 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα 11 εκ. ευρώ το 2015.

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ σημειώνει ότι πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε clawback και rebate, αποδίδοντας ποσά τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στο κοινωνικό της αποτύπωμα, το οποίο η ΒΙΑΝΕΞ διευρύνει τα τελευταία χρόνια επιστρέφοντας στους πολίτες μέρισμα εμπιστοσύνης και αγάπης.

Το Κοινωνικό Αποτύπωμα της ΒΙΑΝΕΞ

Κάτω υπό όποιες συνθήκες, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι στο DNA του φαρμακευτικού ομίλου της ΒΙΑΝΕΞ. Μόνο μέσα στο 2021, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος:

  1. Εγκαινίασε στο Καστελλόριζο ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα υγείας όλων των κατοίκων. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, επίσης μέσα από την προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ, οι ακρίτες συμπολίτες μας απολαμβάνουν πλέον περισσότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.
  2. Ανέλαβε την αποκατάσταση και αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, υστέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πλαισιώσει επιστημονικά το πρόγραμμα ''Βαρυμπόμπη Reset''.

Την ίδια ώρα ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ :

  1. «Υιοθέτησε» για ένα χρόνο το νησί της Σάμου, στηρίζοντας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικές και οικονομικές δυσκολίες.
  2. Δώρισε συστήματα απολύμανσης στο νοσοκομείο της Λάρισας, στον ''Ευαγγελισμό'', το ''Σωτηρία'' και το ''Γεννηματάς'' στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον κορονοϊό.
  3. Ενίσχυσε με τάμπλετ όλους τους μαθητές τεσσάρων ακριτικών νησιών : Ίου, Πάτμου, Αγαθονησίου, Θύμαινας.

Βράβευση

Η ΒΙΑΝΕΞ βραβεύτηκε το 2021 για τις εξαιρετικές της επιδόσεις, τη συμβολή της στην απασχόληση, καθώς και για το επενδυτικό της πρόγραμμα ως ένα από τα επιχειρηματικά «διαμάντια» της χώρας.

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που υπό την ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου εξελίσσεται σε έναν κολοσσό με διεθνή προσανατολισμό, θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και την επόμενη δεκαετία. Με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της οικονομίας της χώρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς