Με πολύ μεγάλη επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε χτες, 18.04.2022, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών 2022, για την ανάδειξη του μηνύματος ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα δικαιώματα που στοχεύουν σε ισότιμη, αξιοπρεπή περίθαλψη και αναγνώριση του ρόλου του ασθενούς ως ενεργού πολίτη.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, ενός σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τιμούσε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με τη στήριξη του. Την εκδήλωση πλαισίωσαν διακεκριμένοι ομιλητές τόσο από τον επιστημονικό όσο και από τον πολιτικό χώρο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες, προλόγισε, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους και αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην απώλεια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, στη μνήμη του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μεγάλη τιμή για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας αποτέλεσε η διαδικτυακή παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έκανε λόγο για την ευκαιρία που προκύπτει ώστε η χθεσινή εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία  ενός γόνιμου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας η οποία χαρτογράφησε την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τα δικαιώματα των ασθενών,  εστίασε στην αξία της προστασίας τους και κάλεσε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να στηρίξουν έμπρακτα τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους όπως αυτά καθορίζονται και από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών. «Στόχος της σημερινής μας εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και η αφύπνιση της πολιτείας για την ενδυνάμωση των ασθενών. Ελπίζουμε να αποτελέσει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο  Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, , σημείωσε την ανάγκη ανοίγματος των διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση ξεκινώντας με την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με στόχο οι πολίτες να παραμένουν υγιείς. Ο Υπουργός έκανε μνεία στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια υγεία και ειδικότερα στο άρθρο που αφορά τις ενώσεις ασθενών. «Στο νομοσχέδιο προβλέπεται οι ενώσεις ασθενών να καταστούν θεσμικοί συνομιλητές της πολιτείας στο κομμάτι χάραξης πολιτικών υγείας» τόνισε, για να συμπληρώσει: «Αν θέλουμε ένα πετυχημένο συνολικά Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να το δούμε όχι από την πλευρά των γιατρών, της φαρμακοβιομηχανίας ή των επαγγελματιών υγείας αλλά από τα μάτια του ασθενή έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, τ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας ώστε να καλυφθούν με ποιοτικό και αποτελεσματικό τρόπο οι σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των κοινωνιών. «Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις να είναι διακριτή η οπτική των ληπτών των υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας όπως γινόταν τις προηγούμενες περιόδους». Αφού περιέγραψε την πανδημία ως τομή από πολλές απόψεις και επισήμανε πως η απειλή δεν έχει εκλείψει, ο κ. Ξανθός στάθηκε και στο θέμα της θεσμικής εκπροσώπησης των ασθενών λέγοντας «Η προσέγγιση του άρθρου 48 είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχτεί ευρύτερα λαμβάνοντας υπόψιν όμως και την κριτική που έχει ασκηθεί και τις παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει στη δημόσια διαβούλευση».

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο κ.Δημήτρης Κοντοπίδης, Β' Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Όπως ο ίδιος τόνισε, ομιλεί υπό την τριπλή ιδιότητα του ως εκπρόσωπος των ασθενών για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ως ασθενής αλλά και ως πολίτης και χρήστης και χρηματοδότης του Συστήματος Υγείας. «Τα δικαιώματα των ασθενών αποτελούν ένα μέσο έκφρασης της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Με αυτό τον γνώμονα, επικεντρώνουμε τη συζήτηση στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, στον συσχετισμό των οικονομικών αλλά και στις σχέσεις του ασθενούς με τον ιατρό του, καθώς δεν εφαρμόζονται όλα τα δικαιώματα των ασθενών και κατά συνέπεια ο ασθενής δεν γνωρίζει που να απευθυνθεί».

Στη συζήτηση συνέβαλλαν με τις τοποθετήσεις τους συμμετείχαν οι:

 • Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ
 • Κυριάκος Σουλιώτης, Κοσμήτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Καθηγητής Πολιτικής Υγείας
 • Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 • Βέρα Θεοφυλάκτου, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη
 • Κατερίνα Νομίδου, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
 • Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος ΚΕΣΥ

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, απηυθύναν χαιρετισμό  εκπρόσωποι του χώρου της Υγείας αλλά και της πολιτικής σκηνής της χώρας. Συγκεκριμένα μίλησαν οι:

 • Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
 • ανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο
 • Marco Greco, Πρόεδρος European Patients’ Forum
 • Δημήτριος Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου & Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
 • Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής ΝΔ
 • Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ
 • Βασίλειος Θεοδουλίδης, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Υγείας ΝΔ
 • Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου, Υπεύθυνη Τομέα Υγείας, Ελληνική Λύση
 • Κώστας Σπίγγος, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας, ΜΕΡΑ25
 • Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
 • Σπυρίδων Πνευματικός, Καθηγητής Ορθοπεδικής ΕΚΠΑ – Βουλευτής ΝΔ
 • Μάριος Κούλουμας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου
 • Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση