Για το νέο τρόπο  λειτουργίας των επιχειρήσεων και την ολιστική προσέγγιση ενός παγκόσμιου οργανισμού, όπως είναι η Roche, μίλησε ο κ. Κώστας Κεφαλάκης, Chief Transformation Officer, στη Roche Hellas, στο συνέδριο του Iatronet.gr, 5ο Healthcare Transformation Connecting Ecosystems

Πέντε μεγάλες αλλαγές πραγματοποιούνται σήμερα, όχι μόνο στη Roche Hellas, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς 100.000 άτομα συγχρόνως διενεργούν αυτόν τον μετασχηματισμό, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καταρχήν, σύμφωνα με τον ίδιο, ‘’έχουμε αλλάξει πολύ την οργάνωσή μας ως εταιρεία. Αποφασίσαμε να απλοποιήσουμε το σύστημά μας, δίνοντας μεγαλύτερη αποκέντρωση και αυτονομία για να επικεντρωθούν οι ομάδες στους stakeholders και στον ασθενή, έτσι ώστε να βοηθηθεί τελικά ο ασθενής στο ταξίδι του.

Για να γίνει αυτό, ένας βασικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη, κάτι που θέλει και ο ασθενής, ενώ και η ομάδα μπορεί να δοκιμάσει νέα πράγματα κ.λπ. Θέλουμε να γίνουμε μια εταιρεία που συνεχώς μαθαίνει και η κάθε ομάδα πιο ανοιχτά συνεργάζεται με την άλλη ομάδα, δημιουργώντας νέες ιδέες. Συνεργασία όχι μόνο μέσα στην ίδια χώρα, αλλά και σε διαφορετικά κράτη. Αρα, μιλάμε για ένα δίκτυο για μια συνδημιουργία, όπου τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά για πολλά κράτη συγχρόνως. 

Για να γίνει αυτή η οργανική αλλαγή, πρέπει να γίνει και μια μεγάλη αλλαγή στην ηγεσία. Ενας ηγέτης πρέπει να είναι οραματιστής για να τραβήξει μπροστά τον κόσμο, να βοηθήσει στην αρχιτεκτονική μιας επιχείρησης απλοποιώντας τις διαδικασίες  για να βοηθήσει στην αυτονομία των ομάδων, να καθήσει δίπλα στις ομάδες για να τις καταλάβει και να τις βοηθήσει άμεσα και ουσιαστικά, να συνδέει ομάδες και από άλλα κράτη, έτσι ώστε οι ιδέες να ρέουν πιο εύκολα. Αρα,ο ηγέτης απελευθερώνει την οργάνωση από τα όποια προβλήματα έχει και την πάει μπροστά.

Μία τρίτη μεγάλη αλλαγή, είναι ότι έχουμε μεταφερθεί από έναν κλασικό τρόπο δουλειάς που ήταν project που μας απασχολούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και με ρίσκο σε μικρότερα. Δηλαδή, σε λιγότερο χρόνο παραδίδουμε μικρότερα project των οποίων μπορεί κάποιος να βλέπει και την πορεία, αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε και η εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη. Η έμφαση που έχει δοθεί είναι στον τρόπο που οι ομάδες κάνουν πράγματα, στο πώς σκέφτονται, τι βελτίωση μπορούν να κάνουν, τι συμπεριφορές μπορούν να εμπλουτίσουν, έτσι ώστε να αυξήσουν την αξία προς τον ασθενή και στους stakeholders.

Mία τέταρτη αλλαγή είναι η εξής: ενώ πολλές εταιρείες προάγουν λύσεις από μέσα προς τα έξω, σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ καλύτερο να συνδημιουργήσουμε και να ακούσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί έξω και να καταλάβουμε πιο βαθιά το ταξίδι του ασθενή, έτσι ώστε με τους stakeholders να βρούμε λύσεις μεγαλύτερης αξίας για αυτόν. Αρα το όλο θέμα το βλέπουμε από έξω προς τα μέσα.

Τέλος, υπάρχουν μεγάλες αλλαγές που βλέπουμε να γίνονται στον χώρο της Υγείας και εμείς θέλουμε να τις υποστηρίξουμε πιο πολύ και πιο ενεργά.

Συνοψίζοντας, αυτός ο μετασχηματισμός που γίνεται είναι για να μεταφερθεί η Roche μπροστά και ο τρόπος που δουλεύουμε θέλει ριζική αλλαγή. Δεν είναι μόνο το κομμάτι του μετασχηματισμού. Θέλει αλλαγή κουλτούρας, ο κόσμος θέλει μεγαλύτερη ελευθερία, μεγαλύτερη δυνατότητα να δοκιμάσει νέα πράγματα. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος δεν θέλει να δουλέψει σε ένα χώρο ο οποίος είναι γραφειοκρατικός με πολλαπλά επίπεδα στα οποία απαιτείται πολύς χρόνος για να ληφθεί μια απόφαση, ενώ υπάρχει και το χάσιμο χρόνου. 

Θέλουμε να αποκεντρωθούμε, να προσφέρουμε αξία προς τον ασθενή, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα έτσι ώστε να προκύπτει καινοτομία και να συνεργαστούμε με όλους για να προσφέρουμε γρηγορότερα αυτή την αξία’’. 

O κ. Κώστας Κεφαλάκης, Chief Transformation Officer της Roche Hellas, ειδικεύεται σε θέματα μετασχηματισμού εταιρειών έχοντας εργαστεί τα τελευταία 17 χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες  πολλαπλών κλάδων στο εξωτερικó. Έχει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη της στρατηγικής μετασχηματισμού των εταιρειών με στόχο τη δημιουργία μιας κουλτουρας Lean, Agile & Excellence που τοποθετεί στο κέντρο τον εργαζόμενο και τον πελατη.  

Στον τελευταίο του ρόλο εργάστηκε ως Senior Director & Head of Global Lean στην Hilti AG ενώ τους τελευταίους μήνες είναι ο Chief Transformation Officer της Roche Hellas. Στην Roche Hellas, o κ. Κεφαλάκης μέσα από τη διεθνή του πορεία στόχο έχει να μετασχηματίσει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού προς ένα μοντέλο καινοτόμο, πιο πελατοκεντρικο και με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας