Αγχωμένα τηλεφωνήματα γονέων, που έχουν θορυβηθεί από τις συρροές κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας διεθνώς, δέχονται τις τελευταίες μέρες οι παιδίατροι της χώρας. Τα αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας αυτής της περιόδου εντείνουν την ανησυχία, καθώς τα περισσότερα κρούσματα του άγνωστου συνδρόμου ξεκίνησαν με εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό.

Οι παιδίατροι γίνονται αποδέκτες πληθώρας ερωτημάτων από τους γονείς, που αφορούν τα ύποπτα συμπτώματα και τις επιλογές διερεύνησης. Οι γιατροί από την πλευρά τους, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ, ζητούν συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν την κλινική εξέταση του παιδιού, μειώνοντας δραστικά τις διαγνώσεις και οδηγίες από το τηλέφωνο.

Δύο παιδίατροι μεταφέρουν την εικόνα, μιλώντας στο iatronet.gr: Ο Νίκος Καρανταγλής, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και η Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης.

Ν. Καρανταγλής: Ψυχραιμία και προσεκτική ματιά στο παιδί

Ο Νίκος Καρανταγλής θεωρεί θέμα χρόνου την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού και στην Ελλάδα, ενώ συνιστά ψύχραιμη και προσεκτική διερεύνηση στα παιδιά που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Ο ίδιος δέχεται καθημερινά "αγχωμένα", όπως λέει, τηλεφωνήματα γονέων για παιδιά που έχουν γαστρεντερίτιδα. Παρατηρεί πως πάντα οι γονείς συμβουλεύονταν τον παιδίατρο για παρόμοια περιστατικά, αλλά αυτή την περίοδο είναι θορυβημένοι και η ανησυχία τους είναι έκδηλη. Πολλές φορές είναι ήδη ενημερωμένοι για τα συμπτώματα που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι, τα έχουν αποκλείσει, αλλά ρωτούν αν παρόλα αυτά θα χρειάζονταν περαιτέρω διερεύνηση. Αρκετοί ζητούν να μάθουν αν τα παιδιά είναι προστατευμένα από τα εμβόλια που έχουν κάνει για τις κοινές ηπατίτιδες, καθώς και για άλλους τρόπους προστασίας τους.

Ο γιατρός θεωρεί ως δικαιολογημένη την ανησυχία, ενώ επισημαίνει και την επίδραση της πανδημίας σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στις ασθένειες. "Μία αντίστοιχη τέτοια συρροή περιστατικών πριν από 4 - 5 χρόνια, ενώ άμεσα θα κοινοποιούνταν στην ιατρική κοινότητα, μάλλον δεν θα γινόταν τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα γνωστή στο κοινό", παρατηρεί για να προσθέσει πως η πανδημία οδήγησε τον κόσμο να βάλει σε υψηλότερο επίπεδο τα θέματα της υγείας του. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος. "Δεν  είναι κάτι το οποίο έχει μεγεθυνθεί. Το να έχουμε ξαφνικά τόσο μεγάλο αριθμό φλεγμονών στο ήπαρ των παιδιών, και ένα 10% να χρειάζεται μεταμόσχευση, είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να είναι μικρή, αλλά είναι σοβαρή. Και το ότι δεν ξέρουμε ακόμα την ακριβή αιτιολογία την κάνει ακόμη πιο σοβαρή", επισημαίνει.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που έχει στα χέρια του κάθε παιδίατρος, έχει επαναπροσδιοριστεί και η ιατρική αντιμετώπιση. "Οι γαστρεντερίτιδες είναι συνηθισμένες λοιμώξεις στα παιδιά και συνήθως έχουν μια καλή έκβαση. Αρχικά μπορεί κάποιος να δώσει οδηγίες από το τηλέφωνο και αν τα συμπτώματα επιμείνουν συστήναμε να το δει γιατρός ή να πάει στα έκτακτα, γιατί μπορεί να υποκρύπτει άλλα πράγματα και επίσης μπορεί να αφυδατώσει ένα παιδί", σημειώνει και συμπληρώνει: "Τώρα, είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί: σε ένα παιδί που έχει διάρροιες, εμέτους με ή χωρίς πυρετό και ανορεξία, ευκολότερα θα ζητήσουμε να το δούμε ή να το παραπέμψουμε στα επείγοντα γιατί έτσι πρέπει".

Ό. Τζέτζη: Η "οικογενειακή" σχέση γονέα - παιδιάτρου

Η πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης Όλγα Τζέτζη, εισπράττει επίσης ένα κλίμα αυξημένης ανησυχίας των γονέων σε σχέση με το παρελθόν. Εκτός από την παγκόσμια ανησυχία για το σύνδρομο, το αποδίδει και στην έξαρση περιστατικών γαστρεντερίτιδας αυτό το διάστημα.

"Γαστρεντερίτιδα έχουμε όλο το χρόνο, διανύουμε μια περίοδο που θα είχαμε ούτως ή άλλως, αλλά τώρα βλέπουμε περισσότερα περιστατικά", λέει στο iatronet.gr. Η ίδια, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι περισσότερο επιφυλακτική σε σχέση με το παρελθόν, ζητώντας επίσκεψη στο ιατρείο.

"Τώρα, είμαστε σε alert και ζητάμε πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν να γίνει κλινική εκτίμηση ώστε να μη μας ξεφύγει κάτι", εξηγεί για να προσθέσει: "Από εκεί και πέρα, με βάση και το ιστορικό, αν δούμε κάτι ύποπτο, παραπέμπουμε σε εργαστηριακό έλεγχο. Δίνουμε τις τρανσαμινάσες που δείχνουν τη λειτουργία του ήπατος, ώστε να προχωρήσουμε σε παραπομπή σε νοσοκομείο εφόσον βρεθούν αυξημένες οι τιμές".

Το κλίμα που εισπράττουν οι παιδίατροι εκπέμπει ανησυχία, αλλά όχι πανικό. Σύμφωνα με την κ. Τζέτζη, σε αυτό συμβάλλει η πολύ στενή σχέση γονέα - παιδιάτρου, που στην Ελλάδα είναι σχεδόν οικογενειακή. "Μιλούσα χθες με κάποιους γονείς και τους ενημέρωνα για τα γνωστά συμπτώματα που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι - ίκτερος, κιτρινίλα στο άσπρο του ματιού, χρώμα ούρων και κοπράνων - και μού είπαν, ούτως ή άλλως με το πρώτο σύμπτωμα θα σού τηλεφωνήσω, δεν θα περιμένω να εξελιχθεί σε ίκτερο", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Αυτό είναι το καλό στην Ελλάδα. Οι παιδίατροι γνωριζόμαστε προσωπικά με τους γονείς, μιλάμε στον ενικό και από ένα σημείο κι έπειτα γινόμαστε μέλη της οικογένειας".

Μεταξύ των παιδιάτρων υπάρχει επικοινωνία για ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών για ό,τι νέο προκύψει στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, ενώ εκτός από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έχουν τεθεί υπόψη τους για ενημέρωση και τα πρωτόκολλα των αρμόδιων υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Αυτό που λέμε στους γονείς είναι να μην υπάρχει πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και σε επικοινωνία. Η πρόληψη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;