Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ο Σύλλογος Ασθενών & Φροντιστών με Π.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φέρνει στο προσκήνιο την ασθένεια της Πνευμονικής Υπέρτασης και κάνει ορατούς τους ασθενείς αυτής.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Σύλλογος  προχωρά στις ακόλουθες δράσεις:

  • Αποστολή καρτών ευαισθητοποίησης με μηνύματα ενημέρωσης για τη νόσο της Π.Υ. σε οργανισμούς , εταιρείες, υπουργεία, και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη νόσο της Π.Υ.
  • Διαδραστική ημερίδα ενημέρωσης από ειδικού γιατρούς της νόσου καθώς και από ασθενείς που μιλούν για  την ασθένεια της Π.Υ., ο καθένας προσεγγίζοντας την οπτική του γωνία εμπλεκόμενος με όλα τα θέματα της νόσου. Διαδικτυακά στη σελίδα του συλλόγου στο facebookhttps://www.facebook.com/HellenicCommunityForPulmonaryHypertension ανήμερα της 5ης Μαΐου στις 16.00.
  • Προβολή ειδικού βίντεο που έχει εκπονηθεί από τον σύλλογο, για την ανάδειξη του προσώπου του ασθενή και του φροντιστή του.
  • Συνέχιση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την Janssen Ελλάδας «Δώσε ανάσα στη ζωή σου» - Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.
  • Σε σύνδραση με την ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας), συμμετοχή στους αγώνες κολύμβησης «Acropolis» στο ΟΑΚΑ, στις 12 με 15 Μαΐου, όπου οι αθλητές με τους καλύτερους χρόνους από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν, γίνονται Πρεσβευτές και μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας για όλους εμάς.
  • Σε σύνδραση με την ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας), συμμετοχή στον Παγκόσμιο αγώνα καλλιτεχνικής κολύμβησης «SUPER FINAL» στο ΟΑΚΑ, στις 20 με 22 Μαΐου, όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες από όλο τον κόσμο, γίνονται και αυτές πρεσβευτές την Πνευμονικής Υπέρτασης.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε σχετικά: “Η Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι μια αφορμή για να φέρουμε στο προσκήνιο την αόρατη νόσο μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οργανισμοί από όλο τον κόσμο υλοποιούν ταυτόχρονα δράσεις με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της ασθένειας και των δυσκολιών που την περιβάλλουν. Στόχος όλων μας, να κερδηθεί τελικά η μάχη με τον χρόνο που χάνεται από τις μη έγκαιρες διαγνώσεις. Ο Σύλλογος μας με σύνθημα «Πάρε Ανάσα» και τον ορισμό των κολυμβητών/–τριών δύο μεγάλων διοργανώσεων ως πρεσβευτές, διεκδικεί την πλήρη αναγνώριση της νόσου. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιείται φέτος πρώτη χρονιά, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας της χώρας, την οποία ευχαριστούμε θερμά που γίνεται αρωγός στο έργο μας. Για τον ασθενή και τον φροντιστή με Π.Υ. αλλά και για τον ειδικό ιατρό αυτής, είναι ζωτικής σημασίας η σύνδραση τους με του ιθύνοντες για την υπέρβαση των προβλημάτων της κοινότητά μας.

*Η πνευμονική υπέρταση (Π.Υ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συχνή, αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση ονομάζεται η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, εκτός από τις αρτηρίες των πνευμόνων. Αντίθετα, η πνευμονική υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων κατά την οποία οι πνευμονικές αρτηρίες εμφανίζουν πάχυνση και στένωση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πνευμονικής πίεσης. Η καρδιά, στην προσπάθειά της να αντλήσει το αίμα προς τους πνεύμονες για να οξυγονωθεί, συναντά τις αυξημένες πιέσεις, με αποτέλεσμα προοδευτικά να καταπονείται. Τελικά, αδυνατεί να υπερνικήσει τις αντιστάσεις που συναντά, η λειτουργία της επηρεάζεται σοβαρά, και οι ασθενείς εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια με πρόωρο θάνατο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια: Κυρίαρχα αφηγήματα και προκλήσεις
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ
Μεγιστάνες επενδύουν τεράστια ποσά στην αντιγήρανση - Θέλουν να ζήσουν περισσότερο