Δυνατότητα δευτερογενών διακομιδών με ιδιωτικά ασθενοφόρα, χωρίς χρέωση του ασθενούς, παρέχει το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για διακομιδές, όπως εξιτήρια και εξετάσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον έως τα μέσα του μήνα, στα νοσοκομεία της Αττικής "Ευαγγελισμός", "Σισμανόγλειο" και "Ιπποκράτειο".

Το θεσμικό πλαίσιο διαμορφώθηκε πρόσφατα, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προέκυψαν από την αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστων υγειονομικών. Η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) προχώρησε σε μίσθωση ασθενοφόρων από ιδιωτική εταιρεία, με βάση την οικονομικότερη προσφορά.

Η μίσθωση έχει διάρκεια έως τις 15 Μαΐου, με δυνατότητα παράταση, αφορά πέντε ασθενοφόρα, ενώ το ωράριο θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Σκοπός είναι να περιοριστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα στις δευτερογενείς διακομιδές.

Από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνεται πως το ΕΚΑΒ διαθέτει σήμερα για δευτερογενείς διακομιδές μόλις 8 - 9 ασθενοφόρα στην Αττική και μόνο τις καθημερινές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20.

Ερώτηση

Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν χθες ερώτηση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και 51 βουλευτές του κόμματος, κάνοντας λόγο για "σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την κυβέρνηση".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν η ανάθεση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αν υπάρχει σχέδιο επιπλέον εκχώρησης λειτουργιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες παρόχους, στο πλαίσιο της γενίκευσης των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των ιδιωτικοποιημένων  υπηρεσιών.

Ρωτούν, επίσης, εάν υπάρχει κάποια μελέτη κόστους - οφέλους για την αξιοποίηση υπηρεσιών ιδιωτικών ασθενοφόρων σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και  υπηρεσιών του και τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την άμεση επίλυση του ζητήματος επισκευών και της εξασφάλισης των αναγκαίων κονδυλίων για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, τα οποία είναι δωρεά του ΙΣΝ ή έχουν δοθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στις 7 Ιουνίου η Αφή της Φλόγας της Ελπίδας των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, Βερολίνο 2023
Το έμφραγμα προτιμά τη Δευτέρα [μελέτη]
148η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ιστιαία