Για ορισμένους ανθρώπους, το να ξέρουν κολύμπι μπορεί να μην είναι αρκετό για την ασφάλειά τους.

Και αυτό, γιατί κάποιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου ένας στους 3 ενηλίκους και παιδιά άνω των 10 ετών που πνίγηκαν στον Καναδά μεταξύ 2007 και 2016 είχε χρόνιο πρόβλημα υγείας, έδειξε η έρευνα.

Στην κορυφή της λίστας ήταν άνθρωποι με ισχαιμική καρδιακή νόσο και αυτοί με επιληπτικές κρίσεις. Γυναίκες ηλικίας 20-34  είχαν τέτοιες και ο κίνδυνος πνιγμού ήταν 23 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 4.300 πνιγμών.

Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώθηκαν όταν κάποιος ήταν μόνος. Δραστηριότητες που οδήγησαν σε πνιγμό ήταν το κολύμπι (25%) και η βαρκάδα (24%), με το 36% να συμβαίνει σε λίμνες. Περίπου το 81% όσων πνίγηκαν ήταν άντρες. Περίπου το 63% των πνιγμών συνέβη σε αστικό περιβάλλον.

Ο Dr. Benjamin Levine, σημείωσε ότι αν κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή και βρίσκεται στη θάλασσα, στα βαθιά, δεν μπορεί να σταματήσει και να τηλεφωνήσει για βοήθεια όπως θα έκανε στη στεριά. Και αν εμφανίσει αρρυθμία, μπορεί να λιποθυμήσει.

Κάποιος με ισχαιμική καρδιοπάθεια, θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό πριν αρχίσει πρόγραμμα άσκησης, δήλωσε ο Becker

Με συστάσεις και οδηγίες από γιατρό σε όσους έχουν γνωστή καρδιοπάθεια, το κολύμπι αναγνωρίζεται ως καλός τρόπος μέτριας έντασης άσκηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο CMAJ.

Πηγές:
CMAJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα