Η κολονοσκόπηση σε νεότερες γυναίκες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η εξέταση, σε μεγάλο βαθμό έχει εστιαστεί σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, σημείωσε ο ερευνητής, Dr. Andrew Chan, του Massachusetts General Hospital.

Τα τελευταία χρόνια, η  American Cancer Society και το U.S. Preventive Services Task Force, συνιστούν να αρχίζει ο έλεγχος για καρκίνο στο παχύ έντερο στην ηλικία των 45.

Ο Chan ανέλυσε στοιχεία 112.000 γυναικών, από τη Nurses' Health Study II και ανακάλυψε ότι γυναίκες που άρχιζαν να εξετάζονται στην ηλικία των 45 είχαν 50% έως 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο σε σχέση με αυτές που δεν εξετάζονταν.

Επίσης αυτές που άρχισαν να εξετάζονται στις ηλικίες 45 έως 49 είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στο παχύ έντερο έως την ηλικία των 60 σε σχέση με αυτές που άρχιζαν στις ηλικίς 50 -54.

Αν και τα ευρήματα προέρχονται από γυναίκες, τα ίδια οφέλη πιθανόν ισχύουν και στους άντρες, σύμφωνα με τον Chan.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι η έρευνα δίνει τα πρώτα στοιχεία του είδους τους που δείχνουν ότι η έναρξη του ελέγχου σε μικρότερη ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρκίνο στο παχύ έντερο και τη γενική εμφάνιση στον πληθυσμό, δείχνοντας έτσι την ουσιαστική επίδραση του πιο έγκαιρου ελέγχου σε ατομική και γενική κλίμακα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Oncology.

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης