Σπάνια αναπνευστική λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται σποραδικά, με συχνότητα 1,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, είναι η νόσος των λεγεωνάριων.

Αυτό επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεσή τους οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μικρή μείωση στο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης, από 2,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού που αναφέρθηκαν το 2019.

Τέσσερις χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) αντιπροσώπευαν το 72% όλων των κοινοποιηθέντων κρουσμάτων.

Άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω επηρεάστηκαν περισσότερο (7,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού).

Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων στο σύστημα επιτήρησης που σχετίζεται με τα ταξίδια μειώθηκε κατά 67% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Τι είναι 

Όπως αναφέρεται στο λεξικό του iatronet.gr, πρόκειται για μία βαριά, συχνά θανατηφόρο νόσο, που χαρακτηρίζεται από πνευμονία, ξηρό βήχα, μυαλγία, και κάποιες φορές γαστρεντερικά συμπτώματα. Μπορεί να εμφανισθεί στη μορφή επιδημίας ή σποραδικών περιστατικών και έχει καταστεί σημαντική αιτία της ενδονοσοκομειακής πνευμονίας.

Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν μεσήλικες ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που καπνίζουν ή έχουν χρόνια πνευμονοπάθεια και άτομα με προσβεβλημένο ανοσολογικό σύστημα εξαιτίας διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας, καρκίνου ή AIDS. Η νόσος είναι υπεύθυνη για περίπου το 5% του συνόλου των περιστατικών πνευμονίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα