Η πολιτική επιλογή να μη δίνονται αυξήσεις τιμών στα φάρμακα έχει σαν αποτέλεσμα, εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας και χαμηλού κόστους σκευάσματα να αποσύρονται συστηματικά από την ελληνική αγορά. Οι παρενέργειες της απόσυρσης έχουν ως αποτέλεσμα αφενός τις αυξημένες εισαγωγές φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ με κόστος πολύ υψηλότερο από τις τιμές που είχαν αυτά τα φάρμακα όταν κυκλοφορούσαν στη χώρα και αφετέρου φθηνότερες θεραπευτικές επιλογές να αντικαθίστανται από ακριβότερες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την τελευταία πενταετία πάνω από 3.000 κωδικοί προϊόντων των οποίων οι λιανικές τιμές ήταν κατά τεκμήριο κάτω από 10 ευρώ έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Το τελευταίο νομοσχέδιο, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με την κατάργηση του clawback (με την κατάργηση του 80/20 και 90/10) εξαιτίας της επιβολής των νέων εκπτώσεων (θεραπευτικές κατηγορίες, οι οποίες περιέχουν χαμηλής τιμής σκευάσματα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3%) μπορεί  να οδηγήσει σε απόσυρση περισσοτέρων φθηνών φαρμάκων από την αγορά. 

Πώς μπορεί να ανακοπεί το κύμα

Αρα, τονίζουν παράγοντες από τον κλάδο του φαρμάκου, οι εταιρείες για να μπορέσουν να διατηρήσουν φάρμακα που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για αυτές (που είναι ζημιογόνα) πρέπει να έχουν την ελευθερία και την ευχέρεια να αιτούνται και να γίνεται αποδεκτή η εξαίρεση σκευασμάτων από την αποζημίωση, ανεξάρτητα από την τιμή που έχουν, και των θεραπευτικών ενδείξεων του φαρμάκου. Διαφορετικά οδηγούνται σε διαγραφή από το Δελτίο Τιμών όπου μετά από διάστημα 3 μηνών τα φάρμακα αυτά δεν διατίθενται στην φαρμακευτική αγορά. Οι ασθενείς δε που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες, κατά τεκμήριο μετακινούνται σε θεραπευτικές λύσεις που ειναι ακριβότερες από αυτές που λάμβαναν, με αποτέλεσμα η δαπάνη να εκτοξεύεται. 

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Επικρατείας -προ τριετίας- έχει αποφανθεί -μετά από σχετική υπόθεση με πολυεθνική που το απασχόλησε - ότι πρέπει όπως αυτοβούλως εντάσσεται ένα φάρμακο στον θετικό κατάλογο στην αποζημίωση με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τη δική του θέληση και μόνο, ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΚΑΚ να αποχωρεί από τη λίστα.   

Ολα τα υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα σκευάσματα (αρνητικής λίστας, θετικής λίστας αποζημιούμενα και εν δυνάμει αποζημιούμενα) πρέπει να ενταχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την προβλεπόμενη συμμετοιχή του κράτους σε αυτή τη δαπάνη. Αυτό θα βελτίωνε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, θα συμπλήρωνε τον επερχόμενο φάκελο του ασθενούς με το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής που αυτός λαμβάνει και θα καθιστούσε συνολικά τη φαρμακοθεραπεία ασφαλέστερη, γιατί ο γιατρός θα είχε την πλήρη εικόνα των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής.