Ερευνητές του Centenary Institute και του University of Technology Sydney, δημοσίευσαν την πρώτη έρευνα που δείχνει γιατί άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή COVID-19.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων που θα μειώνουν τη λοίμωξη από COVID-19 σε ασθενείς με ΧΑΠ.

Οι ερευνητές μόλυναν διαφορετικά κύτταρα αεραγωγών ασθενών με ΧΑΠ και υγιών με τον ιό SARS-CoV-2 και ανακάλυψαν ότι σε 7 ημέρες αυτά είχαν 24 φορές μεγαλύτερη λοίμωξη από τον κορωνοιό σε σχέση με τα υγιή κύτταρα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μολυσμένα κύτταρα ΧΑΠ είχαν αυξημένα επίπεδα των ενζύμων TMPRSS2 και CTSB που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισβάλει στα κύτταρα ξενιστές.

Ο Dr. Matt Johansen, δήλωσε ότι αυτά τα ένζυμα αυξάνονται σε ασθενείς με ΧΑΠ και προάγουν μεγαλύτερη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

‘Αλλα αποτελέσματα από την έρευνα έδειξαν επιπλέον λόγους για την ευαλωτότητα ασθενών με ΧΑΠ σε σοβαρή COVID-19.

Οι ιντερφερόνες, που προστατεύουν από λοίμωξη είχαν ατονίσει σε μεγάλο βαθμό στα κύτταρα αεραγωγών ασθενών με ΧΑΠ. Αυτό πιθανόν αποτελούσε εκλυτικό παράγοντα στην αύξηση ιικής παραγωγής σε ασθενείς με ΧΑΠ.

Ο Dr. Johansen, δήλωσε ότι τα μολυσμένα κύτταρα αεραγωγών ασθενών με ΧΑΠ, επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών, που συνδέονται με πιο σοβαρή εικόνα στην COVID-19 και  τη ΧΑΠ.

Αρχικά πειράματα στο εργαστήριο με δοκιμή φαρμάκων, από τους ερευνητές, για την κατασολή των ενζύμων TMPRSS2 και CTSB, και στόχο των υψηλών δεικτών φλεγμονής, μείωσε με επιτυχία και ουσιαστικά το ιικό φορτίο του ιού SARS-CoV-2 σε κύτταρα ασθενών με ΧΑΠ.

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;