Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και σε Πορτογαλία και Ισπανία, μετά τα κρούσματα στη Βρετανία, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για το πρώτο παγκόσμιο ξέσπασμα της σπάνιας αυτής ασθένειας.

Έξι άνθρωποι στην Πορτογαλία βρέθηκαν θετικοί και περισσότεροι από δώδεκα είναι υπό έρευνα, δήλωσαν σήμερα υγειονομικοί υπάλληλοι στη χώρα.

Η Ισπανία παρακολουθεί οκτώ άτομα που πιστεύει ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί η νόσησή τους. 

Τα κρούσματα είναι όλα σε άντρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς κόλλησαν τον ιό.

Μέχρι τώρα, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων περιορίζονταν σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται τώρα ότι εξαπλώνεται παγκοσμίως για πρώτη φορά, αφού επτά Βρετανοί διαγνώστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Τι είναι η «ευλογιά των πιθήκων»

Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί αν τον δαγκώσει το μολυσμένο ζώο ή αν έρθει σε επαφή με:

  • Το αίμα του
  • Τα σωματικά του υγρά
  • Το εξάνθημά του


Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ένα μολυσμένο ζώο. Μεταδίδεται επίσης με την επαφή με άλλα προϊόντα από μολυσμένα ζώα (π.χ. τη γούνα τους).

Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων, μέσω:

  • Της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα του πάσχοντος (π.χ. με τα σεντόνια ή τις πετσέτες του)
  • Των μεγάλων σταγονιδίων που εκπέμπει ένας ασθενής με ενεργό νόσο, όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Μετά την επαφή με τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων, συνήθως χρειάζονται 5-21 ημέρες για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτά είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνοι στους μυς
  • Πόνος στη μέση
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Ρίγη
  • Εξάντληση


Μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων, εμφανίζεται δερματικό εξάνθημα. Συχνά αρχίζει στο πρόσωπο και ύστερα εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Το εξάνθημα μερικές φορές συγχέεται με αυτό που προκαλεί η ανεμευλογιά. Αρχίζει με εξογκωμένα σπυράκια, που σταδιακά μετατρέπονται σε μικρές φουσκάλες με υγρό. Οι φλύκταινες αυτές τελικά δημιουργούν κρούστα που αργότερα πέφτει.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων συνήθως υποχωρούν εντός 2-4 εβδομάδων.

Πόσο σοβαρή είναι

Η θεραπεία έχει ως στόχο την καταπράϋνση των συμπτωμάτων. Η νόσος συνήθως είναι ήπια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν δίχως απρόοπτα. Στο μεσοδιάστημα όμως πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι σε ειδικό νοσηλευτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μετάδοση σε άλλα άτομα.

Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να είναι τόσο ήπια η νόσος, ώστε να παραμείνει αδιάγνωστη. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επιπλέον, η ευλογιά των πιθήκων μερικές φορές προκαλεί σοβαρή νόσο. Αυτή έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, με το στέλεχος του υπαίτιου ιού που ενδημεί στη Δυτική Αφρική και ευθύνεται για τα βρετανικά κρούσματα. Με ένα άλλο στέλεχος που επικρατεί στην Κεντρική Αφρική, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φθάσει το 10%.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά και οι έγκυοι. Στην εγκυμοσύνη μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως η συγγενής ευλογιά των πιθήκων (περνά από τη μητέρα στο παιδί) και η θνησιγένεια.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα