Το στέλεχος του ιού Εμπολα που σκότωσε και τα τρία άτομα που είναι γνωστό ότι μολύνθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Απρίλιο μπορεί να είναι πιο λοιμογόνο, σύμφωνα με μια μη κερδοσκοπική ομάδα που διαχειρίζεται τρία κέντρα θεραπείας εκεί.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η οξεία απώλεια αίματος ήταν το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε και στους τρεις ασθενείς που αναφέρθηκαν στην απομακρυσμένη βορειοδυτική επαρχία Equateur του Κονγκό, δήλωσε ο Baweye Mayoum Barka, ο επερχόμενος επικεφαλής της αποστολής στη χώρα από τη Συμμαχία για τις Διεθνείς Ιατρικές Δράσεις.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εξάρσεων εκεί, όπου οι περισσότερες ξεκίνησαν με πυρετό ή κόπωση και μόνο το 15% περίπου των ασθενών υπέστη αιμορραγία, είπε.

Η γενετική αλληλουχία του ιού που ευθύνεται για το τελευταίο ξέσπασμα δείχνει ότι δεν μοιάζει με το στέλεχος που πυροδότησε μεγαλύτερες επιδημίες το 2018 και το 2020, είπε ο Mayoum Barka. Από εκείνες τις εξάρσεις αρρώστησαν περίπου 180 άτομα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σχεδόν 300 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με τα πιο πρόσφατα κρούσματα παρακολουθούνται για μόλυνση, ανακοίνωσε την Τρίτη το γραφείο της Περιφέρειας της Αφρικής του ΠΟΥ. Ο πρώτος ασθενής, ένας 31χρονος άνδρας, εμφάνισε συμπτώματα στις 5 Απριλίου και πέθανε 16 ημέρες αργότερα σε κέντρο θεραπείας στην πόλη Mbandaka. Μόνο δύο επιπλέον κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνοντας ότι το στέλεχος είναι λιγότερο μεταδοτικό, είπε ο Mayoum Barka.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;