Πληθαίνουν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε σήμερα από τις Αρχές της Σουηδίας.

Πρόκειται για άτομο που διαμένει στη Στοκχόλμη και οι επιστήμονες ερευνούν εάν υπάρχουν και άλλοι μολυσμένοι πολίτες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία και πως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), έγινε σήμερα γνωστό πως έχουν εντοπιστεί 7 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5 επιβεβαιωμένα και 20 ύποπτα στην Πορτογαλία, ενώ έχουν αναφερθεί και 8 ύποπτα κρούσματα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια. Η μετάδοση στον άνθρωπο μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο ή με ανθρώπινο σωματικό υλικό που περιέχει τον ιό. Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων.

Καθώς τα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα μέσω σωματικών υγρών, υλικού της βλάβης ή έμμεσης επαφής με υλικό της βλάβης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Συνήθως αναπτύσσεται ένα εξάνθημα (φωτογραφία). Αυτό συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Η κλινική εκδήλωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια. Η θνησιμότητα είναι χαμηλή και υψηλότερη μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων, ενώ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο σοβαρής νόσου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε εβδομάδες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως