Σχεδόν κατά 5% αναμένεται να ενισχυθούν οι πωλήσεις των εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μέχρι το 2027, φτάνοντας τα 10.177 εκατ. δολ. Οπως αναφέρει μελέτη, το ξέσπασμα του COVID-19 επηρέασε θετικά την αγορά των εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού.

Επιπλέον, η αυξημένη χρήση του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου σε ασθενείς με COVID-19 έχει επίσης ενισχύσει την ανάπτυξη της αγοράς. Για παράδειγμα, άρθρο στο Vaccine Journal με τίτλο «Υποσχόμενες προσδοκίες για τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό κατά τη διάρκεια του COVID-19» που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021 τόνισε ότι ο COVID-19 θεωρείται πλέον πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για πνευμονιοκοκκική πνευμονία και διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσο, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. 

Η αυξανόμενη επιβάρυνση των θανάτων λόγω πνευμονίας ενισχύει επίσης την ανάπτυξη της αγοράς. Για παράδειγμα, το άρθρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο «Πνευμονία: Ενημερωτικά φύλλα» που ενημερώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 ανέφερε ότι η πνευμονία είναι η μεγαλύτερη μολυσματική αιτία θανάτου σε παιδιά παγκοσμίως. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν 740.180 παιδιά κάτω των 5 ετών που πέθαναν εξαιτίας της το 2019, που αντιπροσωπεύει το 14% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών αλλά και το 22% όλων των θανάτων σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι οι θάνατοι είναι υψηλότεροι στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Οπως αναφέρεται, το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις κλινικών δοκιμών. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2022, η Merck ανέφερε ότι το ερευνητικό 21-δύναμο συζευγμένο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, V116, έλαβε τον χαρακτηρισμό πρωτοποριακής θεραπείας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για την πρόληψη της Επεμβατικής Πνευμονιοκοκκικής Νόσου (IPD) και του πνευμονιόκοκκου που προκαλείται από τον Streptococcus pneumoniae, ενώ αφορά ενήλικες 18 ετών και άνω. Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το V116 πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το έτος.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η παραγωγή των εμβολίων και η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής είναι τα κύρια μειονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγοράς.
Το τμήμα που αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο είναι αυτό του συζευγμένου εμβολίου που συμβάλλει στην προστασία από βακτήρια που προκαλούν την πνευμονιοκοκκική νόσο. Υπάρχουν σήμερα τρία συζευγμένα εμβόλια πνευμονιόκοκκου (PCV13, PCV15 και PCV20). Τα διαφορετικά εμβόλια συνιστώνται για διαφορετικούς ανθρώπους με βάση την ηλικία και την ιατρική τους κατάσταση. Το PCV13 είναι για βρέφη και παιδιά και τα εμβόλια PCV15 ή PCV20 για ενήλικες από 19 έως 64 ετών.

Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνολική αγορά, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νοσημάτων, που επικαιροποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία οδηγεί σε νοσηλεία περίπου 150.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτή τη μόλυνση είναι μεταξύ 5% και 7%, ή μεταξύ 7.500 και 10.500. Οι ενήλικες 65 ετών και άνω, καθώς και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, έχουν ακόμη υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Ο υψηλός επιπολασμός της πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης στην περιοχή αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη της αγοράς σε αυτήν. Επιπλέον, η αυξανόμενη χρηματοδότηση της έρευνας για τη νόσο της πνευμονίας αναμένεται περαιτέρω να τονώσει την ανάπτυξη της αγοράς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021, η εκτιμώμενη χρηματοδότηση για την πνευμονία το 2019 ήταν 146 εκατ. δολ. και 223 εκατ. δολ. το 2020.

Ανταγωνιστικό τοπίο

Η αγορά εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου είναι εξαιρετικά ενοποιημένη και αποτελείται από λίγους παίκτες. Μερικές από τις εταιρείες που κυριαρχούν επί του παρόντος στην αγορά είναι οι GlaxoSmithKline plc, Pfizer Inc., CSL Ltd., Merck & Co., Inc., Serum Institute of India Pvt. Ltd., Sanofi Pasteur Inc.

Πηγές:
.globenewswire.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα