Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το καλοκαίρι η ευλογιά των πιθήκων, άφησε ανοικτό ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Hans Kluge (φωτογραφία) επισήμανε πως τουλάχιστον οκτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων τις τελευταίες ημέρες. Εκτός των χωρών όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστό ότι είναι ενδημική, πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη, που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα πρόσφατα κρούσματα είναι άτυπα για τους εξής λόγους:

  • Επειδή σε όλες οι πρόσφατες περιπτώσεις - εκτός από μία - δεν έχουν σχετικό ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική, στη Δυτική Αφρική ή την Κεντρική Αφρική.
  • Επειδή οι περισσότερες από τις αρχικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν εντοπίζονται μέσω υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας και είναι μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.
  • Λόγω της γεωγραφικής διάσπαρτης φύσης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, αυτό υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να ήταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με τον κ. Kluge, ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις ενδιαφερόμενες χώρες για να διερευνήσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις, να καθορίσει την πιθανή πηγή μόλυνσης, πώς εξαπλώνεται ο ιός και πώς να περιοριστεί η περαιτέρω μετάδοση. Παρέχει, επίσης, καθοδήγηση και υποστήριξη σχετικά με την επιτήρηση, τις δοκιμές, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, την κλινική διαχείριση, την επικοινωνία κινδύνου και τη συμμετοχή της κοινότητας, καθώς και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών και δικτύων υγείας.

Τα περισσότερα κρούσματα που διερευνώνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής ήπια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια και οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να είναι πιο σοβαρή, ειδικά σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Όποιος ανησυχεί για ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Τα άτομα με ύποπτη ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να διερευνώνται και να απομονώνονται από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και απαιτεί στενή επαφή, με τον ιό να εισέρχεται στο σώμα μέσω σπασμένου δέρματος, της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης και του στόματος και μέσω των σωματικών υγρών. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω στενής σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.

Επιτάχυνση μετάδοσης

"Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς", είπε.

Ο κ. Kluge τόνισε πως η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, μαζί με τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και την επαρκή απομόνωση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι επίσης κρίσιμα για τη μείωση της μετάδοσης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης - τα μέτρα που όλοι έχουμε ακολουθήσει για την COVID-19.

Υπογράμμισε πως τα άτομα που προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με κανέναν τρόπο.