Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, στη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο, ο ιός ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή, ο οποίος παρουσίασε τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις της εν λόγω νόσου.

Ο ασθενής νοσηλεύεται από την Παρασκευή στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων της κλινικής Schwabing του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο. Όταν ο άνδρας παρατήρησε τα πρώτα συμπτώματα, πήγε αμέσως για ιατρική εξέταση, αναφέρεται.

Ένα ειδικό τεστ PCR που διενεργήθηκε στη συνέχεια στο εν λόγω Ινστιτούτο επιβεβαίωσε τη μόλυνση από τον ιό στον ασθενή που είναι ηλικίας 20 ετών. Το αν πρόκειται για το δυτικοαφρικανικό ή το κεντροαφρικανικό στέλεχος του ιού, αυτό θα καθοριστεί από μια συνεχιζόμενη εξέταση αλληλουχίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής είχε έρθει στη Γερμανία από την Πορτογαλία. Πριν φτάσει στο Μόναχο, είχε ήδη επισκεφθεί το Ντίσελντορφ και τη Φρανκφούρτη. Το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας είχε δηλώσει ότι ο άνδρας, ο οποίος κατάγεται από τη Βραζιλία, βρισκόταν στη βαυαρική πρωτεύουσα εδώ και περίπου μία εβδομάδα.

Ο ασθενής παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα με μικρές δυσκολίες στην κατάποση και αυξημένο πυρετό, όπως αναφέρθηκε. Οι φλύκταινες, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της νόσου, είχαν προκαλέσει αντίστοιχο κνησμό. Ο ασθενής δεν χρειάζεται επί του παρόντος ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ένα ειδικό φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο έχει εγκριθεί για θεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τις αρχές του 2022, προμηθεύθηκε προληπτικά από το φαρμακείο της Κλινικής του Μονάχου.

Το νοσοκομείο επεσήμανε επίσης ότι η περίθαλψη παρέχεται σε ένα δωμάτιο με κλειδαριά αρνητικής πίεσης, ξεχωριστό και απομονωμένο από τις υπόλοιπες λειτουργίες της κλινικής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου.

Ο Clemens Wendtner, επικεφαλής ιατρός του Schwabing Infectious Diseases, τόνισε ότι ο νεαρός άνδρας " ζήτησε με μεγάλη υπευθυνότητα ιατρική φροντίδα αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, προκειμένου να προστατεύσει τους άλλους από τη μόλυνση". "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζει να περιθάλπτεται εδώ, καθώς υποθέτουμε ότι η μολυσματικότητά του θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις εβδομάδες".

Ο Wendtner εξήγησε ότι το παθογόνο είναι ένα υποείδος του ιού της ευλογιάς, ο οποίος μεταδίδεται κανονικά από τα ζώα στον άνθρωπο. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιθανή, αλλά έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον Wendtner, η δυτικοαφρικανική υπο-παραλλαγή χαρακτηρίζεται λιγότερο επικίνδυνη από τα ερευνητικά ιδρύματα.

Ωστόσο, χαρακτήρισε "ασυνήθιστο" το γεγονός ότι παρατηρούνται πολλά κρούσματα σε διαφορετικές χώρες, ακόμη και εκτός της Αφρικής, εν μέρει επειδή ο ιός μεταδίδεται μόνο μέσω στενής σωματικής επαφής.

"Η μολυσματική αλυσίδα πρέπει να εντοπιστεί και η κατάσταση να παρακολουθείται παγκοσμίως", δήλωσε ο Wendtner. Οι εμπειρογνώμονες από τα υγειονομικά ιδρύματα ανταλλάσσουν ήδη ευρήματα και μοιράζονται πληροφορίες, είπε. "Πέρα από αυτό, δεν θα πρέπει τώρα να υπάρχουν άλλες εικασίες".

Εξαιτίας αρκετών κρουσμάτων  σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) κάλεσε σε επαγρύπνηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε παροτρύνει να εντοπιστούν οι επαφές.

Το πότε θα ανιχνευόταν ο ιός στη Γερμανία ήταν μόνο θέμα χρόνου για τους ειδικούς ιατρούς. "Θα εκπλαγώ αν δεν βρούμε μερικούς μολυσμένους ανθρώπους στη Γερμανία σε λίγες ημέρες", δήλωσε την Παρασκευή ο Norbert Brockmeyer, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας STI (σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις).

Με βάση τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε άλλες δυτικές χώρες, υπέθεσε ότι ο ιός κυκλοφορούσε απαρατήρητος για αρκετό καιρό.

"Ποιος σκέφτεται σήμερα την ευλογιά;" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Brockmeyer. Με την αυξημένη προσοχή μετά τις πρόσφατες αναφορές που ξεκίνησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, αναμένεται τώρα μια νέα ευαισθητοποίηση για τη μόλυνση και, συνεπώς, αυξημένες ανιχνεύσεις.

"Ήταν μόνο θέμα χρόνου να εντοπιστεί η ευλογιά των πιθήκων και στη Γερμανία", δήλωσε από την πλευρά του την Παρασκευή ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, σχετικά με το κρούσμα.

Εξαιτίας πάντως των αναφορών από άλλες χώρες, οι γιατροί και οι ασθενείς στη Γερμανία έχουν ήδη ευαισθητοποιηθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας