Ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν από πέντε χρόνια αναβιώνει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Στο εδώλιο κάθεται για δεύτερη φορά 43χρονος σήμερα αγγειοχειρουργός ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον θάνατο της άτυχης γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών.

Η υπόθεση είχε στοιχεία αστυνομικού θρίλερ, με τον γιατρό αρχικά να αρνείται κάθε εμπλοκή και στη συνέχεια να ομολογεί υπό το βάρος των συντριπτικών στοιχείων εναντίον του, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για ιατρικό λάθος. "Δεν έκανα τίποτα με πρόθεση, δεν είχα καμία πρόθεση να σκοτώσω", είπε και σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να "σπάσει" τα ισόβια. Παράλληλα, η εσωτερική διερεύνηση του πρωτοφανούς στα χρονικά εγκλήματος αποκάλυψε σειρά σοβαρών παρατυπιών που συνέβησαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το μοιραίο απόγευμα, σε ημέρα γενικής εφημερίας.

Το ιστορικό

Το θύμα, η 36χρονη Ντιάνα (φωτογραφία), μεσίτρια με καταγωγή τη Γεωργία, είχε κλείσει ραντεβού στις 27 Απριλίου 2017 για μικροεπέμβαση αντιμετώπισης κιρσών - φλεβίτιδας στο πόδι, ως συνέχεια προηγούμενης επέμβασης στο άλλο πόδι. Το ραντεβού κλείστηκε με τον τότε 38χρονο αγγειοχειρουργό, ειδικευόμενο στο νοσοκομείο, με τον οποίο επικοινωνούσε μέσω εφαρμογής γραπτών μηνυμάτων. "Έρχομαι τώρα, διώξ' τους όλους", ήταν το τελευταίο μήνυμα της γυναίκας, λίγα λεπτά πριν, και έκτοτε τα ίχνη της εξαφανίστηκαν.

Ο γιατρός υποστήριξε αρχικά πως η 36χρονη ακύρωσε τελευταία στιγμή το ραντεβού και δεν εμφανίστηκε ποτέ στο νοσοκομείο, όμως τον διέψευσαν οι κάμερες που την έδειξαν να εισέρχεται σε αυτό.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια ήταν συντριπτικά και τον υποχρέωσαν να αλλάξει στάση.

Το GPS, το πλυντήριο αυτοκινήτων και το DNA

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν τον γιατρό από τις κάμερες το συγκεκριμένο βράδυ να παίρνει το αυτοκίνητό του που είχε σταθμεύσει σε κοντινό πάρκινγκ και να αναχωρεί για το σπίτι του. Λίγη ώρα μετά, όμως επέστρεψε και μπήκε με το αυτοκίνητο στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου και κινήθηκε ύποπτα στο πίσω μέρος του, σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Εκεί, όπως εκτίμησαν, φόρτωσε το πτώμα της γυναίκας.

Από το GPS του κινητού του τηλεφώνου, διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι δεν πήγε στο σπίτι του στο Πανόραμα, όπως είχε πει στην κατάθεσή του, αλλά στη Χαλκιδική, όπου κινήθηκε μέχρι τη "μύτη" της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Οι αστυνομικοί "χτένισαν" επί μέρες την περιοχή και τελικά εντόπισαν το πτώμα της γυναίκας μια εβδομάδα μετά το έγκλημα, σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ήταν γυμνό και πεταμένο σε χαράδρα στην περιοχή του Παλιουρίου.

Ο αγγειοχειρουργός συνελήφθη στην Αθήνα, αλλά συνέχισε να αρνείται κάθε ανάμιξη. "Πήγα για να ξεσκάσω, όπως το συνηθίζω", ισχυρίστηκε όταν ρωτήθηκε γιατί κινήθηκε νύχτα στη Χαλκιδική μετά από μια κοπιαστική βάρδια. Εξίσου σαθρό επιχείρημα προέβαλλε όταν ρωτήθηκε γιατί πήγε δύο φορές το αυτοκίνητο για εσωτερικό και εξωτερικό πλύσιμο, τη μέρα του εγκλήματος (στις 5 το πρωί στη Χαλκιδική και το ίδιο μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη): "Είμαι σχολαστικός με την καθαριότητα", είπε… Αργότερα, όταν παρά το σχολαστικό πλύσιμο εντοπίστηκε DNA της γυναίκας στον χώρο αποσκευών, υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση.

Όπως υποστήριξε, ο θάνατος της γυναίκας προήλθε από δύο αναισθητικές ουσίες που της χορήγησε ο ίδιος, ικανοποιώντας όπως είπε αίτημα της ίδιας, επειδή φοβόταν. Στη συνέχεια επιχείρησε να εξαφανίσει το πτώμα υπό το βάρος πανικού. Συνάδελφός του που κατέθεσε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ξεκαθάρισε πως ο αγγειοχειρουργός δεν "μπλέκει" ποτέ με αναισθησία.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε τον γιατρό ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία διά παραλείψεως με ενδεχόμενο δόλο και για περιύβριση νεκρού. Του επέβαλλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, συν δύο χρόνια φυλάκιση.

Σειρά παρατυπιών στο Ιπποκράτειο

Με αφορμή το πρωτοφανές έγκλημα η διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προχώρησε στη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία αποκάλυψε σειρά παρατυπιών. Μεταξύ άλλων, ότι η μη επείγουσα επέμβαση έγινε σε απογευματινό ωράριο και σε μη δόκιμο χώρο (εξωτερικά ιατρεία), ότι γιατρός ιεραρχικά ανώτερος του κατηγορουμένου το γνώριζε, ότι νοσηλεύτρια της κλινικής έδωσε τα κλειδιά του χώρου χωρίς να ελέγξει την εγγραφή στο βιβλίο εισερχόμενων ασθενών, ότι δεύτερη νοσηλεύτρια το γνώριζε, ενώ ένας άλλος γιατρός εγκατέλειψε το πόστο του σε ημέρα γενικής εφημερίας για να κάνει επέμβαση σε ιδιωτική κλινική.