Οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, περιγράφονται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου, μεταξύ 15 και 23 Μαΐου, έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία).

Στις περισσότερες περιπτώσεις - σημειώνουν - αφορούν κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια στενών σχέσεων. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

"Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα ασθένειας, ενώ για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή", επισημαίνει η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon, σημειώνοντας πως θεωρείται υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής: για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια σεξουαλικών επαφών μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως.

"Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται", ανέφερε. Έκανε λόγο για ανάγκη επαγρύπνησης, ώστε να διασφαλιστεί πως υπάρχει επαρκής ικανότητα εντοπισμού επαφών και ότι διατίθενται τα απαραίτητα εμβόλια, τα αντιικά φάρμακα και ο ατομικός εξοπλισμός προστασίας για τους επαγγελματίες Υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδη, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσει αύριο το θέμα, ενώ η Αρχή Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας (HERA), το ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεργάζονται για αυξημένη επιτήρηση και επάρκεια μέσων.

Στην περίπτωση που συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός θα εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων και υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει μια στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών Δημόσιας Υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα και οι στενές επαφές θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνοι τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη