Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, στην Γερμανία προετοιμάζονται σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach, περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην χθεσινή παγκόσμια σύσκεψη υγείας της Γενεύης, επεξεργάζονται ήδη με το Ινστιτούτο Robert Koch συστάσεις για απομόνωση και καραντίνα και πως είναι πεπεισμένος πως τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από σήμερα.  

Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει η σκέψη εάν πρέπει αν γίνουν συστάσεις για εμβολιασμό ιδιαίτερα σε άτομα που κινδυνεύουν. Αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Απομένει να εξεταστεί η ενδεχόμενη προμήθεια εμβολίων, το πότε και το που.

Ήδη έχουν γίνει επαφές με έναν παρασκευαστή εμβολίων ειδικά για την ευλογιά των πιθήκων. Ο Lauterbach τόνισε ότι δεν συζητείται εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό. Εξέφρασε την άποψη μόνο για έναν αποφασιστικό διεθνή περιορισμό.

Είπε επίσης ότι η παγκόσμια έξαρση είναι τόσο ασυνήθιστη που υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αν θα εξελιχθεί όπως οι προηγούμενες επιδημίες ευλογιάς. Είναι πιο πιθανό ότι ο τρόπος εξάπλωσης μπορεί να έχει αλλάξει, "έτσι ώστε να πρέπει τώρα να αντιδράσουμε γρήγορα και έντονα για να περιορίσουμε ξανά μια παγκόσμια επιδημία".

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας είναι οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. "Θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στις ομάδες κινδύνου. Αυτό γίνεται για την προστασία τους και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως στιγματισμός".

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους αυτούς να προσέχουν όταν παρατηρήσουν δερματικές αλλαγές ή πυρετό και να αναζητούν πολύ γρήγορα ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση που υποπτεύονται κάτι.

Περισσότερα κρούσματα

Όσον αφορά τη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων θα συνεχίσει να αυξάνεται. "Λόγω των ποικίλων επαφών των ατόμων που έχουν μολυνθεί επί του παρόντος, αναμένονται περαιτέρω κρούσματα στην Ευρώπη και στη Γερμανία", αναφέρεται σε έκθεση προς την επιτροπή υγείας του γερμανικού κοινοβουλίου.

Μέχρι προχθές το απόγευμα είχαν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, ένα στο Μόναχο και τρία στο Βερολίνο.

Δείγματα από πολυάριθμα άλλα άτομα αναλύονται και οι αρχές αναζητούν επίσης άτομα που έρχονται σε επαφή με αποδεδειγμένα μολυσμένα άτομα. Υπήρχαν και άλλες αναφορές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα στην Κολωνία και ένα στο Φράιμπουργκ.

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO),Thomas Mertens, θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα κρούσματα επιμολύνσεων από την ευλογιά των πιθήκων στη Γερμανία.

Ο ιολόγος από το Ulm δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Südwestrundfunk ότι θεωρεί πως αρκετοί άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ήδη μολυνθεί μέσω στενών επαφών και ότι θα εντοπιστούν και άλλες περιπτώσεις στο εγγύς μέλλον.

Ο πρόεδρος της SΤΙΚΟ τόνισε πάντως ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο επικίνδυνη από τον κορωνοιό: "Δεν νομίζω ότι κανένας ειδικός πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια κατάσταση με τον κορωνοιό".

Περίπου το 30-40% του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο κατά της ευλογιάς, είπε. Και είναι γνωστό ότι αυτή η προστασία από τον εμβολιασμό είναι εξίσου αποτελεσματική κατά της ευλογιάς των πιθήκων. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου