Στην κόψη του ξυραφιού κινδυνεύουν να βρεθούν ασθενείς λόγω επικείμενων ελλείψεων σε ηπαρίνες, ενώ η πόρτα της θεραπείας έχει ήδη κλείσει για τους ασθενείς που λαμβάνουν γ -σφαιρίνη. Iσως την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, βρεθεί κάποια ποσότητα γ -σφαιρίνης.

Επικίνδυνα μειωμένα εμφανίζονται τα αποθέματα της χώρας σε ηπαρίνες και ήδη κάποιες εταιρείες που προμηθεύουν την ελληνική αγορά στο πλαίσιο της στενής τους συνεργασίας με τους ασθενείς για τη διασφάλιση της συνέχισης της θεραπείας τους έχουν ενημερώσει με επιστολές για το σοβαρό και ορατό ενδεχόμενο ελλείψεων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οπως υποστηρίζεται, το Υπουργείο Υγείας σε συνάντηση που είχε με συνδέσμους από τον χώρο του φαρμάκου πριν μία εβδομάδα είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι  θα προστατευτούν οι ηπαρίνες από το clawback (με κλειστό ξεχωριστό προϋπολογισμό εκτός της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης) και επιπλέον θα πρόσθετε ένα κονδύλι της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι το 2021 δόθηκαν 45 εκατ. ευρώ για την ιδιωτική αγορά-ΕΟΠΥΥ.

Ομως με βάση και το τελευταίο νομοσχέδιο, οι ηπαρίνες όπως φαίνεται ενσωματώνονται και πάλι στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, ενώ το επιπλέον κονδύλι των 13 εκατ. ευρώ κόπηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα είναι ότι ο κίνδυνος να μείνουν στον αέρα  δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα εξελίσσεται σε βεβαιότητα. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς είναι  έγκυες και νεφροπαθείς που δεν έχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι συγκριτικά με τις ηπαρίνες υπάρχουν θεραπείες είτε χαμηλότερης αποτελεσματικότητας είτε εφάμιλλης αποτελεσματικότητας αλλά με αδυναμία χορήγησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών όπως είναι οι νεφροπαθείς και οι έγκυες.

Πώς δημιουργήθηκαν παγκοσμίως ελλείψεις σε ηπαρίνες που βρίσκονται στην αγορά πάνω από 15 χρόνια.

  1. Τον Αύγουστο του 2019 εμφανίστηκαν στην Κίνα κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Μια χώρα που παράγει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας πρώτης ύλης για την παραγωγή ηπαρίνης, με αποτέλεσμα την θανάτωση εκατομμυρίων χοίρων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η συρρίκνωση της προσφοράς και η εκτόξευση της τιμής της πρώτης ύλης με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να επηρεαστεί ανάλογα.
  2. Την ίδια στιγμή, η πανδημία Covid-19 αύξησε περισσότερο τη ζήτηση για  ηπαρίνες αλλά και ανέδειξε καθοριστικά τη σημασία τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτιμάται ότι εξαιτίας των δύο προαναφερθέντων παραγόντων οι τιμές την ηπαρίνης δεκαεξαπλασιάστηκαν στην τελευταία διετία.

Ομως από την άλλη, ακριβώς επειδή στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα προϊόντα, επιβαρύνονται με υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές με την μορφή rebate – clawback και άρα δεν έχουν θετικό εμπορικό αποτύπωμα, δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων προϊόντων, με άμεσο κίνδυνο την αδυναμία εξασφάλισης των απαιτούμενων ποσοτήτων για τους Έλληνες ασθενείς.  

Γ-σφαιρίνη

Ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται και με τη γ-σφαιρίνη, η οποία είναι άφαντη με διάφορους παράγοντες του δημοσίου να επιρρίπτουν ευθύνες οι μεν στους δε και τούμπαλιν.
Μόλις προ ημερών η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας με θέμα την «Επιτακτική ανάγκη προμήθειας και διάθεσης Γ’ Σφαιρίνης για να κρατηθούν στη ζωή εκατοντάδες ασθενείς στη χώρα».

Οπως αναφέρετε στην επιστολή (την οποία και έχουμε), "η  Γ’ Σφαιρίνη, εδώ και καιρό, βρίσκεται σε έλλειψη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία διατίθεται στους ασφαλισμένους ως εξειδικευμένη φαρμακευτική ουσία, ενώ και ο ΙΦΕΤ δηλώνει αδυναμία στη διάθεσή της, δεδομένων των ελάχιστων αποθεμάτων, τα οποία προφανώς διατίθεται μόνο στα νοσοκομεία και μόνο για όλως εξαιρετικής ανάγκης καταστάσεις.

Το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ…

Τι γίνεται όμως με τους δεκάδες ασθενείς που διατηρούνται στη ζωή με την τακτική λήψη Γ’ Σφαιρίνης στο πλαίσιο των ειδικών θεραπευτικών σχημάτων που ακολουθούν;
Έχει αναρωτηθεί κανείς ότι με τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, εκατοντάδες χρονίως πάσχοντες ασθενείς στη χώρα μας έχουν περιέλθει σε απόγνωση, σε πλήρες αδιέξοδο, ότι η χώρα μας τίθεται στην ίδια θέση με τριτοκοσμικές χώρες επειδή δεν μπορεί να βρει και να διαθέσει 10 εκατ. ευρώ (περίπου τόσα χρειάζονται για να προμηθευτεί η χώρα τις απαραίτητες ποσότητες Γ’ Σφαιρίνης για ένα χρόνο);

Και καταλήγει η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Πλέον, η ζωή εκατοντάδων χρονίως πασχόντων ασθενών στη χώρα μας που κάνουν χρήση Γ’ Σφαιρίνης για τη θεραπεία τους, βρίσκεται στα χέρια σας και για την ακρίβεια, εξαρτάται η ζωή τους από τις άμεσες αποφάσεις και ενέργειες που πρέπει και σας καλούμε να λάβετε"

Δήλωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, πρόεδρο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών " το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τη γ- σφαιρίνη έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενεις που τη χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με δική μου πληροφόρηση, υπάρχουν 4 ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη για γ σφαιρίνη και δεν την βρίσκουν. Ηδη από την προηγούμενη Πέμπτη ψάχνουμε για κάποιο ασθενή και βρέθηκε σήμερα ποσότητα 30 γρ., ενώ χρειάζεται 70. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δώσει λύσεις έτσι ώστε να προμηθευτούν ΕΟΠΥΥ αλλά και νοσοκομεία με τις απαιτούμενες ποσότητες" σε ετήσια βάση".

Μετά από τα παραπάνω αναρωτιέσαι τι είναι τελικά η ασθενοκεντρική προσέγγιση;

Ασθενοκεντρική φιλοσοφία σημαίνει ότι βγαίνουν μπροστά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) για να βρεθούν τα απαραίτητα σκευάσματα που είναι σωτήρια για την υγεία των ασθενών. Δεν πιέζουν οι μισοί, αλλά όλοι οι άμεσοι εμπλεκόμενοι συνολικά και παράλληλα ο καθένας δίνει το δικό του αγώνα από το δικό του μετερίζι. Η υπογράφουσα έλαβε πριν μερικές μέρες ένα μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας για ένα ασθενή με πολυνευροπάθεια που χρειάζεται επειγόντως γ- σφαιρίνη. Είναι ο ασθενής, τον οποίο αναφέρει παραπάνω και ο πρόεδρος της ΠΟΝ.
Το σίγουρο είναι, ότι ο καθένας είναι στο επάγγελμά του και δεν πρέπει να υπεισέρχεται στα χωράφια άλλων επαγγελματιών. Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι τι κάνεις όταν γίνεσαι κοινωνός σε ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός, όπου οι ασθενείς οι ίδιοι ζητούν τη βοήθειά σου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια