Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν από την Πέμπτη έως και το Σάββατο όσοι χρειαστούν γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή εξέταση σε διαγνωστικό κέντρο.

Οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) εξήγγειλαν πανελλαδική απεργία, από τις 26 έως τις 28 του μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε το περασμένο Σάββατο πως μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν.

Από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ανακοινώθηκε πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, στηρίζουν τα αιτήματα και τις δράσεις των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του ΠΙΣ και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, στις 14 Απριλίου.

Ο ΠΙΣ και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας καλούν για καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και επιπλέον ζητούν την υποστήριξη και των κλινικών ιατρών στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Το προεδρείο του ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Ξανθός

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε ενέργειες εκτόνωσης της κρίσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Από αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε τριήμερη κινητοποίηση  διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), λόγω της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κινητοποίηση αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές  υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης. 

Είναι γνωστή η 'δυσανεξία' της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των υπουργών της απέναντι στην κριτική, στην απόδοση πολιτικών ευθυνών και στην αγωνιστική  διεκδίκηση 'από όπου κι αν προέρχεται'. Ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο 'καταφύγιο' μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πια να λύσει κανένα πρόβλημα και ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει. Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Πλεύρης την πολιτική 'πυγμής' και 'μηδενικής ανοχής' και ας προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης".

Πλεύρης

Ευθύνες για τη δημιουργία του clawback στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιρρίπτει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

"Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο clawback των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντας τα με σωρεία εξετάσεων χωρίς να μεταφέρει κανένα επιπλέον πόρο. Ήδη, για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκ επιπλέον, για το 2021 57 εκατομμύρια επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022.

Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά τα  περί έλλειψης διαλόγου μέσα σε 9 μήνες έχουμε δει τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων περισσότερες φορές από όσες τους είδαν οι υπουργοί Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 έτη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι επί της θητείας μας για πρώτη φορά είδαν αύξηση των προϋπολογισμών τους".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]