Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, ορισμένα αντιικά φάρμακα ενδεχομένως έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα συμπτώματα και τον χρόνο που ένας ασθενής με ευλογιά των πιθήκων είναι μολυσματικός.

Τα περιστατικά που εξετάστηκαν στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, αποτελούν την πρώτη εμφάνιση ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.

Η έρευνα ανέφερε την αντίδραση των ασθενών στην πρώτη πειραματική χρήση 2 αντιικών για την πάθηση, των brincidofovir και tecovirimat.

Η έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις ότι το brincidofovir ήταν κλινικά ωφέλιμο αλλά κατέληξε ότι περισσότερη έρευνα για πιθανές δυνατότητες του tecovirimat είναι απαραίτητες.

Mεταξύ 2018 και 2019,4 ασθενείς που παρατηρήθηκαν στην έρευνα αντιμετωπίστηκαν για την ευλογιά των πιθήκων στη Βρετανία. Τρια από τα περιστατικά ήταν εισαγόμενα από τη δυτική Αφρική. Το τέταρτο συνέβη σε υγειονομικό 18 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και είναι το πρώτο παράδειγμα μετάδοσης σε νοσοκομείο εκτός Αφρικής.

Οι αρχικοί 3 ασθενείς έλαβαν brincidofovir, 7 ημέρες μετά την αρχική εμφάνιση εξανθήματος. Το. Brincidofovir δεν φάνηκε να έχει πειστικά κλινικά οφέλη στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Δεν είναι γνωστό αν η χορήγηση brincidofovir νωρίτερα στην πορεία της νόσου ή σε διαφορετική δοσολογία θα είχε άλλο αποτέλεσμα. Και οι 3 ασθενείς καθώς και ο τέταρτος της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης, ανέρρωσαν πλήρως.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων φάνηκε επίσης σε δείγματα από το αίμα και τον φάρυγγα των ασθενών. Επειδή μένει να εντοπιστούν οι βέλτιστες τεχνικές για τον έλεγχο και την αγωγή της νόσου τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καλύτερη κατανόησή της.

Τέσσερα από τα 7 περιστατικά της έρευνας ήταν εισαγόμενα από τη δυτική Αφρική, με 3 επιπλέον να εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, στο περιβάλλον του περιστατικού.

Πηγές:
The Lancet Infectious Diseases,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;