Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και οι εργαζόμενοί του, πρωταγωνιστές στην πανδημική κρίση, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της και τη χρονιά που πέρασε, διατηρώντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις δυσκολίες λόγω της Covid-19, η απεικόνιση της κίνησής του αποδεικνύει ότι το Νοσοκομείο κατάφερε να αποφύγει τη μετατροπή σε «Νοσοκομείο Μίας Νόσου», χάρη στους ανθρώπους και τη Διοίκησή του, που αξιοποίησαν την σημαντική εμπειρία από το 2020 στη διαχείριση της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για τον εργαστηριακό τομέα, ενώ μόνο ο χειρουργικός έχασε έναν αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, με κύρια αιτιολογία την έλλειψη «καθαρών» κλινών ΜΕΘ και αναισθησιολόγων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την εκδήλωση παρουσίασης του απολογιστικού έργου του Νοσοκομείου για το 2021, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022. 

Στο μήνυμά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας  και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά των ανθρώπων του Νοσοκομείου, το οποίο χαρακτήρισε «κόσμημα», καθώς παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, εφάμιλλες αντίστοιχων νοσοκομείων του εξωτερικού. 

Στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου αναφέρθηκε στο θετικό πρόσημο της συμπόρευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και στην υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια θα παραμείνει δίπλα στο Νοσοκομείο στον κοινό αγώνα της δημόσιας υγείας.

Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης τόνισε τη συμβολή του Γ.Ν. Παπαγεωργίου στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αναφέρθηκε στη διαρκή υποστήριξη προς το Νοσοκομείο σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού, την υλοποίηση προγραμμάτων, την οικονομική ενίσχυση κ.ά.

Τις ευχαριστίες της στους εργαζόμενους εξέφρασε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Ζωή Ψαρρά-Παπαγεωργίου, η οποία ανέφερε: «Η πανδημία άφησε σε όλους μας ένα βαθύ σημάδι. Ωστόσο, οι άνθρωποι του Νοσοκομείου δούλεψαν με την καρδιά τους και πραγματικά έσωσαν ζωές. Ο απολογισμός είναι για ακόμη μία φορά θετικός. Το ίδρυμα Παπαγεωργίου θα είναι πάντα δίπλα στους ανθρώπους του Νοσοκομείου».

Την άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας εξήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Καραβιώτης. Όπως τόνισε, αξιοποιώντας την εμπειρία και με όπλο τον εμβολιασμό στο ξεκίνημα της χρονιάς, η Διοίκηση εφάρμοσε ένα βελτιωμένο μοντέλο διαχείρισης υποδομών και διαθέσιμων πόρων. «Το πολυτιμότερο όμως κεφάλαιό μας παραμένουν οι άνθρωποι, που αποτελούν την οικογένεια του Νοσοκομείου μας, η ιδιαίτερη αξία των οποίων αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Καραβιώτης.

Τα απολογιστικά στοιχεία

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο γενικός διευθυντής Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης τόνισε ότι σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν ο αριθμός των νοσηλευθέντων σε κλινικές- τμήματα (29.915), των χειρουργικών επεμβάσεων (8.678) και των εξωτερικών ασθενών (169.900). Ακόμη και στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, στο Νοσοκομείο οι εσωτερικοί ασθενείς ανήλθαν σε 92.230.

Στις 136 ανεπτυγμένες κλίνες Covid-19 νοσηλεύθηκαν 8.693 ασθενείς, ενώ οι 18 κλίνες ΜΕΘ περιέθαλψαν 321 κατά βάση διασωληνωμένους ασθενείς. Στην κορύφωση της πανδημίας, το Νοσοκομείο ανέπτυξε 240 κλίνες για απλά και 49 κλίνες για διασωληνωμένα περιστατικά. Διενήργησε δε 11.316 Rapid Tests και 51.543 PCR. Το Νοσοκομείο πρωτοστάτησε και στη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων για ενήλικες και παιδιά -όπου πραγματοποιήθηκαν 46.188 και 347 εμβολιασμοί αντίστοιχα- καθώς επίσης και την ανάπτυξη Ιατρείου Post Covid-19. Το Νοσοκομείο λειτούργησε αδιάλειπτα όσον αφορά την εξυπηρέτηση ιδιαίτερων ομάδων, όπως ογκολογικών, αιματολογικών ασθενών και νεφροπαθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 πραγματοποιήθηκαν 16.960 χημειοθεραπείες και 22.478 αιμοκαθάρσεις, αριθμοί ελάχιστα διαφοροποιημένοι από τα επίπεδα του 2020.

Βασική μέριμνα της Διοίκησης ήταν, μεταξύ άλλων, η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η εφοδιαστική επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας.

Ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι περήφανο για τα στελέχη του που εφαρμόζουν πρωτοποριακές τεχνικές και σημείωσε ότι η πιθανή λήξη της πανδημίας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, κατά την οποία η Διοίκηση καλείται να υλοποιήσει νέες πολιτικές, όπως η λειτουργία της Μονάδας Κλινικών Ερευνών, οι συνεργασίες με τον ΟΔΙΠΥ και τον ΕΟΔΥ για το ασφαλές Νοσοκομείο και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η προσθήκη νέων κτηρίων κ.ά. 

Οι βραβεύσεις προσωπικού

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βραβείων «Βασίλης Παπάς», που καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου στη μνήμη του επί 11 ετών προέδρου του Νοσοκομείου που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα. Για την παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών την περίοδο της πανδημίας βραβεύτηκαν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τη συνεπικουρία του Αναισθησιολογικού Τμήματος,  το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι Κλινικές Νοσηλείας ασθενών με Covid-19, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Συντονίστρια Covid-19, Κωστούλα Αρβανίτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]