Οι μαύροι κύκλοι είναι κύκλοι σκούρου χρώματος, συνηθέστερα καφέ ή γκρι στην περιοχή των ματιών. Δύο χρωστικές, η μελανίνη και η καροτίνη έχουν αποφασιστική σημασία στον τελικό χρωματισμό του δέρματος. Το πάχος της επιδερμίδας, ο αριθμός και η βατότητα των δερματικών αγγείων, η τοπική κυκλοφορία του αίματος, σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα, είναι παράγοντες που καθορίζουν την τελική απόχρωση. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης στην περιοχή κάτω από τα μάτια με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μαύρων κύκλων. Με την πάροδο της ηλικίας επίσης, οι ιστοί λεπταίνουν και οι μαύροι κύκλοι σταδιακά εμφανίζονται με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των πενήντα ετών το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα να εμφανίζεται συχνότερα.  Οι κύκλοι μπορεί να εντοπίζονται μόνο στο ένα μάτι ή και στα δύο και αποτελούν συχνά αυτοπεριοριζόμενο σύμπτωμα. Όταν οι μαύροι κύκλοι είναι έντονοι ή μεταπίπτουν σε χρονιότητα αποτελούν πηγή δυσάρεστων αισθημάτων που σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να πυροδοτήσουν άγχος και κατάθλιψη.

Αίτια

Ορισμένοι από τους πιο συνήθεις παράγοντες που προκαλούν μαύρους κύκλους  είναι:

  1. Τα τραύματα και οι χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του προσώπου
  2. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  3. Ακατάλληλες κρέμες ή καθαριστικά προσώπου
  4. Λοιμώξεις
  5. Οφθαλμολογικές παθήσεις.
  6. Η κόπωση λόγω αυπνίας, σωματικής καταπόνησης,  πνευματικής δραστηριότητας, ή περιορισμένης εστιακής κόπωσης των ματιών από ακατάλληλα γυαλιά
  7. Οι αλλεργίες
  8. Το έκζεμα
  9. Διατροφικές διαταραχές και ανεπάρκεια μετάλλων ιχνοστοιχείων με προεξάρχουσα ανεπάρκεια την ανεπάρκεια σιδήρου
  10. Νεφρικά προβλήματα
  11. Ορμονικές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς
  12. Παθήσεις που προκαλούν κατακράτηση υγρών όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Πότε η ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη

Η ιατρική εξέτση είναι επιβεβλημένη, όταν το σύμπτωμα επιμένει, είναι έντονο ή υπάρχουν και άλλα συμπτώματα (π.χ. δύσπνοια).

Η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες είναι:

  • Πρέπει να απέχουν από τοξίνες (π.χ. αλκοόλ, κάπνισμα), να φροντίζουν για την επαρκή τους ενυδάτωση και τη σωστή διατροφή που δίνει στους ιστούς τη στιλπνότητα που χρειάζονται.
  • Η τοπική εφαρμογή κρύων επιθεμάτων προκαλεί συστολή τοπικών αιμοφόρων αγγείων και αμβλύνει το σύμπτωμα. Η παραμονή σε καυτό περιβάλλον (π.χ. σάουνα χαμάμ) πρέπει να αποφεύγεται.
  • Συνιστώνται χρήση σωστού μαξιλαριού κατά τον ύπνο, επαρκής ξεκούραση σώματος και η αποφυγή υπερκόπωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας