Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα μαστίζουν το Καραμανδάνειο της Πάτρας. Το μόνο αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, ενώ έχει ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς, όπως τα χειρουργεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων, των Ιονίων Νήσων, ιδίως σε ό,τι αφορά στα Χειρουργικά, Ορθοπαιδικά και ΩΡΛ περιστατικά. Κάθε χρόνο, γίνονται περίπου 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις και στα ιατρεία του νοσοκομείου εξετάζονται, κατά μέσο όρο, 40.000 παιδιά.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του. Από τους διευθυντές των κλινικών και τους προϊστάμενους των τμημάτων, έχουν γίνει ουκ ολίγες αναφορές για την αναδιαμόρφωση των χειρουργείων (αλλά και άλλων χώρων), οι οποίοι έχουν ακόμη τις προδιαγραφές της δεκαετίας του ’80.

"Εκτός από την έλλειψη αξονικού τομογράφου, δεν υπάρχει αιμοδοσία, η οποία εδώ και πολύ καιρό έχει μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει: "Τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, που χρήζουν μετάγγισης, πρέπει να περιμένουν να γίνει η διασταύρωση και η μεταφορά του αίματος από το Νοσοκομείο Πατρών, ενώ εκείνοι που πρέπει να κάνουν αξονική τομογραφία, μεταφέρονται 6 χιλιόμετρα μακριά, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας".

Προσωπικό

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο νοσοκομείο, έπειτα από δύο συνταξιοδοτήσεις, επιδεινώθηκε στο αναισθησιολογικό τμήμα.

Όπως εξηγεί, οι οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων είναι τέσσερις. Οι δύο θέσεις καταλαμβάνονται από ιατρούς άλλων νοσοκομείων, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θέλουν να γυρίσουν στην οργανική τους θέση. Ο ένας, αναφέρει πως δεν είναι ικανός να δώσει αναισθησία σε παιδιά, καθώς δεν έχει εκπαιδευτεί αρκετά (ήδη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια), ενώ η δεύτερη, η οποία κάνει 17 εφημερίες αυτόν τον μήνα (!) έχει μετακινηθεί εδώ και, σχεδόν, δύο χρόνια από τη μονάδα Παίδων, στην οποία έχει διοριστεί μετά από κρίση.

Μία θέση καταλαμβάνεται από την συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού, η οποία από πέρυσι έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί το 2022, κάτι που έκανε εγγράφως πριν ένα μήνα περίπου. Την τέταρτη θέση κατείχε επιμελήτρια β’, η οποία πριν μερικές ημέρες παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα παραπάνω δείχνουν πως, το πολύ σε έναν μήνα, οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο θα είναι τέσσερις.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει επανειλημμένως προκήρυξη για το Αναισθησιολογικό τμήμα, χωρίς όμως ανταπόκριση. Από την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), προτείνεται συνεχώς η μετακίνηση αναισθησιολόγων με "εντέλλεσθε", οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο, μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως δεν έχουν εμπειρία όσον αφορά στον παιδιατρικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον τα τακτικά χειρουργεία.

Από την ΥΠΕ αναφέρεται πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρούς για το Αναισθησιολογικό τμήμα, αλλά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ λέει πως στην προκήρυξη του 2018 για μία θέση αναισθησιολόγων κατέθεσαν τα χαρτιά τους 17 άτομα!
 

Χειρουργικό

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ανησυχία υπάρχει και στο Παιδοχειρουργικό τμήμα. Υπάρχει κενή θέση παιδοχειρουργού επί ενάμιση χρόνο, παρά τις εκκλήσεις για προκήρυξη από πέρυσι.

Οι επικουρικοί ιατροί, που εργάζονται στο τμήμα με διαδοχικές παρατάσεις (έως και 6 χρόνια σχεδόν), έχουν λήξη της σύμβασής τους την 31 Δεκεμβρίου το 2022, ενώ ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής θα συνταξιοδοτηθεί τον Δεκέμβριο.

Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε νοσοκομεία, τα οποία έχουν θέσεις που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης, να ζητούν την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων 6 μήνες νωρίτερα. Καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι κρίσεις των ιατρών ΕΣΥ είναι μια διαδικασία χρονοβόρα (μηνών ή και ετών κάποιες φορές), υπάρχει ο φόβος πως σύντομα η Παιδοχειρουργική κλινική θα γίνει το…νέο αναισθησιολογικό. Η τελευταία θέση παιδοχειρουργού, η οποία προκηρύχθηκε το 2020, έμεινε κενή 4 χρόνια!

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία