Ειδικός του ΠΟΥ στην ευλογιά των πιθήκων, δεν εκτικά ότι τα εκατοντάδες περιστατικά της νόσου θα γίνουν ακόμα μια πανδημία αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετές άγνωστες παράμετριι για τη νόσο όπως το πώς ακριβώς μεταδίδεται και αν η αναστολή των μαζικών εμβολιασμών για ευλογιά πριν δεκαετίες μπορεί να επιταχύνει κατά κάποιον τρόπο τη μετάδοση.

H Dr. Rosamund Lewis δήλωσε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των περιστατικών σε δεκάδες χώρες είναι σε ομοφυλόφιλους ή bisexual και οι επιστήμονες μπορούν περαιτέρω να μελετήσουν το θέμα ώστε να λάβουν προφυλάξεις πληθυσμοί σε κίνδυνο.

Όμως προειδοποίησε ότι ο καθένας είναι σε πιθανό κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο άσχετα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Είναι άγνωστο αν η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή με στενή επαφή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας και περιέγραψε την απειλή για τον γενικό πληθυσμό ως χαμηλή.

Η ειδικός δήλωσε ότι ενώ πρηγούμενα περιστατικά της νόσου στην κεντρική και δυτική Αφρική έχουν σχετικά περιοριστεί, δεν είναι σαφές αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταδίδουν τη νόσο χωρίς συμπτώματα ή αν θα μπορούσε αυτή να μεταδίδεται αερογενώς.

Η Lewis δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο ιός εκμεταλλεύεται ένα νέο τρόπο μετάδοσης αλλά είναι σαφές ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το γνωστό τρόπο μετάδοσης που είναι η στενή σωματική επαφή.

Η ευλογιά των πιθήκων, είναι γνωστό πως μεταδίδεται όταν υπάρχει στενή σωματική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί ή με τα ρούχα ή με τα κλινοσκεπάσματά του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαμαρτυρία ΠΦΣ για μη ένταξη των φαρμακείων στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στην περιεμμηνόπαυση [μελέτη]
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου