Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας θυμίζουν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της ευλογιάς των πιθήκων. Αντιμετωπίζοντας το φάσμα πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, τα κράτη - μέλη επιδίδονται σε προσπάθεια ανεύρεσης επαρκών θεραπευτικών μέσων.

Από την Κομισιόν έγινε γνωστό την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την από κοινού αγορά εμβολίων και φαρμάκων κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση με τα κράτη - μέλη και ότι η νέα Αρχή για την ετοιμότητα σε υγειονομικές κρίσεις (HERA) θα πρέπει να προμηθεύσει ιατρικά αμυντικά μέσα το συντομότερο δυνατό. Η ακριβής διαδικασία θα καθοριστεί με τα κράτη - μέλη τις επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα περιοριστεί σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς η μεταδοτικότητα και ο κίνδυνος του ιού δεν είναι συγκρίσιμα με την COVID-19.

Πρώτες δόσεις εμβολίων

Στην Γερμανία, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) αναμένει επί του παρόντος ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά της ευλογιάς των πιθήκων, θα παραδοθούν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου.

40.000 δόσεις αναμένεται να έρθουν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, και στη συνέχεια 200.000, δήλωσε πρόσφατα στην εκπομπή "ARD Report". Έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση, είπε, αλλά τώρα περιμένουν την απάντηση της εταιρείας. "Υποθέτω πάντως ότι θα έχουμε αυτό το εμβόλιο πολύ σύντομα", δήλωσε ο Lauterbach.

Ο υπουργός τόνισε και πάλι ότι δεν αναμένει νέα πανδημία λόγω του συγκεκριμένου ιού. "Δεν πιστεύω ότι η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί κίνδυνο με την έννοια της πανδημίας", δήλωσε ο Lauterbach. Παρόλα αυτά, είπε, "η εξάπλωσή του πρέπει να περιοριστεί".

Ο Lauterbach είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Γερμανία είχε εξασφαλίσει "έως και 40.000 δόσεις" εμβολίου κατά της ευλογιάς. Το εμβόλιο με την ονομασία "Imvanex" που εκρίθηκε για την ευλογιά, εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά της ευλογιάς των πιθήκων. 

”Στόχος είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των ατόμων που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα άτομα", δήλωσε ο υπουργός.

Τα μέτρα αποτελούν αντίδραση στην πρόσφατη ασυνήθιστη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Στις αρχές Μαΐου, εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε άνθρωπο στη Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε, ολοένα και περισσότερες χώρες στις οποίες ο ιός δεν έχει βρεθεί στην πραγματικότητα, έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένες μολύνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να έχει μόλις αρχίσει.

"Δεν ξέρουμε αν βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου", δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του Τμήματος Προετοιμασίας για τον Κίνδυνο Λοιμώξεων του ΠΟΥ, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εξάπλωση θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει.

Η τρέχουσα εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι "ασυνήθιστη", δήλωσε η Briand. Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την πρώτη μόλυνση στις 7 Μαΐου, 200 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ από χώρες όπου ο ιός συνήθως δεν εξαπλώνεται. Ο ECDC κατέγραψε 219 τέτοιες περιπτώσεις.

Ο εν λόγω ιός ενδημεί σε αρκετές χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, δηλαδή εμφανίζεται εκεί μόνιμα και σε μεγάλους αριθμούς. Πρόσφατα, ο ιός βρέθηκε επίσης σε 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η εξάπλωση είναι "ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο", δήλωσε η Briand.

"Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες", είπε, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. "Ο γενικός πληθυσμός δεν πρέπει να φοβάται. Δεν είναι που όπως με την Covid που εξαπλώνεται γρήγορα."

Οι ειδικοί  προσπαθούν ακόμη να ανακαλύψουν τι προκάλεσε την τρέχουσα ασυνήθιστη εξάπλωση. Ωστόσο, οι πρώτες έρευνες δεν είχαν δώσει ενδείξεις για αλλαγή ή μετάλλαξη του ιού. "Έχουμε πολλές πιθανότητες να σταματήσουμε τη μετάδοση τώρα", συνέχισε η Briand. "Αν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να τον περιορίσουμε".

Το Ινστιτούτο Robert Koch

Τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Στην ιστοσελίδα του χθες, το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων έφτασε τα 21.

Τα κρούσματα προέρχονται από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία, το Βερολίνο, την Έσση, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και τη Σαξονία. Την περασμένη Παρασκευή, το RKI είχε καταγράψει 16 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των περιστατικών είναι ότι οι ασθενείς δεν είχαν ταξιδέψει προηγουμένως σε χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο ιός.

Επιπλέον, πολλές μεταδόσεις θα μπορούσαν προφανώς να έχουν συμβεί στο πλαίσιο σεξουαλικών δραστηριοτήτων. "Απ' όσο γνωρίσουμε, οι περισσότεροι από τους μολυσμένους δεν αρρωσταίνουν σοβαρά", ανέφερε.

Η ευλογιά των πιθήκων θεωρείται λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με την ευλογιά, η οποία έχει εξαλειφθεί από το 1980.

Σύμφωνα με το RKI, το παθογόνο μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής. "Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται σε άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά ή σε άνδρες που συνουσιάζονται με άνδρες. Οποιοσδήποτε έχει στενή σωματική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο διατρέχει κίνδυνο".

Τα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε ιατρικές επιπλοκές και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και στο θάνατο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής