Ερευνητές βρίσκονται πιο κοντά στο να φέρουν σε καρδιοπαθείς προσωρινό έξυπνο βηματοδότη, που αποσυντίθεται όταν δεν χρειάζεται πια.

Πέρσι, ερευνητές του Northwestern University ανέφεραν αρχική επιτυχία στην ανάπτυξη εναλλακτικής λύσης στους προσωρινούς βηματοδότες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Έναν ασύρματο βηματοδότη που θα αποσυντίθεται –είναι φτιαγμένος από βιοδιασπώμενα υλικά που αποσυντίθενται σε λίγες εβδομάδες.

Τότε, η εστίαση ήταν στον βηματοδότη καθαυτό, δήλωσε ο John Rogers.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν τώρα νέα εξαρτήματα στον βηματοδότη, που του επιτρέπουν να είναι αυτόνομος-δίκτυο λεπτών ασύρματων αισθητήρων και μονάδα ελέγχου που θα φοριέται στο δέρμα.

Τα εξαρτήματα συνεργάζονται για την παρακολούθηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και άλλων διαδικασιών όπως ρυθμοί αναπνοής και ελέγχουν τον ρυθμό της καρδιάς.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί να ανακαλύπτει προβλήματα -όπως μια δυσλειτουργία -και να ειδοποιεί τον ασθενή.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες μπορούν να αποστέλλονται σε έξυπνη συσκευή επιτρέποντας στους γιατρούς να ελέγχουν τους ασθενείς από μακριά.

Αυτό, σε αντίθεση με τον τρόπο που δουλεύουν σήμερα οι προσωρινοί βηματοδότες.

Το ασύρματο σύστημα θα μπορούσε να επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται και ίσως να αναρρώνουν στο σπίτι.

Οι ερευνητές οραματίζονται ένα μέλλον που οι ασθενείς απελευθερώνονται νωρίτερα από το νοσοκομείο. Όμως παραμένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα. Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε ζώα και σε ανθρώπινο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο-όχι ακόμα σε ασθενείς.

Η νέα εξέλιξη περιγράφεται στο περιοδικό Science.

Πηγές:
Science., Northwestern University 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς