Σε παγκόσμια πρώτη, ήπαρ που είχε υποστεί βλάβη ‘’αντιμετωπίστηκε’’ και διατηρήθηκε σε μηχάνημα για 3 ημέρες πριν μεταμοσχευτεί σε ασθενή.

Ο άντρας γρήγορα ανέκτησε την ποιότητα ζωής του χωρίς σημάδια ηπατικής βλάβης και απόρριψη και παραμένει υγιής ένα χρόνο μετά την εγχείρηση.

Ο Pierre-Alain Clavien, του University Hospital Zurich, έδειξε την διατήρηση του ήπατος για 3 ημέρες εκτός σώματος χρησιμοποιώντας μηχάνημα. Tο μηχάνημα μιμείται τον οργανισμό με όση ακρίβεια γίνεται για να δώσει ιδανικές συνθήκες σε ανθρώπινο ήπαρ.

Σε ασθενή με καρκίνο που ήταν σε ελβετική λίστα αναμονής, δόθηκε η επιλογή να χρησιμοποιήσει ανθρώπινο ήπαρ μετά από ‘’μεταχείρισή’’ του.

Το όργανο μεταμοσχεύτηκε τον Μάιο 2021 και ο ασθενής μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο λίγες ημέρες μετά.

Το ήπαρ προετοιμάστηκε με διάφορα φάρμακα και έγινε κατάλληλο για μεταμόσχευση. Έτσι, μεταμοσχεύτηκε σε ασθενή με διάφορες ηπατικές νόσους και καρκίνο ήπατος.

Η ομάδα The Liver4Life διαπίστωσε ότι το μεταμοσχευμένο ήπαρ λειτουργούσε φυσιολογικά με ελάχιστη βλάβη καθώς επέστρεψε η ροή αίματος από εσωτερικά αγγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέλιξη μπορεί ενδεχομένως να σώσει ζωές επειδή η τεχνολογία θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό ηπάτων που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Biotechnology.
 

Πηγές:
Nature Biotechnology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]