Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προτρέπει τους ταξιδιώτες να λάμβάνουν επιπλεον προφυλάξεις, όπως να φορούν μάσκες καθώς τα περιστατικά της νόσου παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 1.000.

Tο CDC αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στο 2, τη Δευτέρα ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας τους για να περιοριστεί η έξαρση.

Αν και ο κίνδυνος στο γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, η αυξημένη εγρήγορση ενθαρρύνει να αποφεύγονται οι στενές επαφές με νοσούντες και με άρρωστα ή νεκρά ζώα. Tο CDC καλεί όσους έχουν συμπτώματα να αποφεύουν επαφές με άλλους και να μιλήσουν με τον γιατρό τους για οδηγίες.

Μέχρι τη Δευτέρα υπήρχαν 1.019 επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά σε 29 χώρες.

Δυο στελέχη εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ

Μέχρι πρόσφατα η έξαρση εκτιμάτο ότι είχε προέλθει από το στέλεχος του ιού της δυτικής Αφρικής που οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση από άλλες παραλλαγές και έχει ποσοστό θνητότητας 1%.

Όμως το CDC ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τυουλάχιστον 2 γενετικά διαφορετικά στελέχη κυκλοφορούν τώρα στις ΗΠΑ ενισχύοντας τη σύγχυση των ειδικών. Εως τώρα έχουν αναφερθεί 30 περιστατικά στις ΗΠΑ.

Πηγές:
cnbc

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας