Παρουσιάζεται την Πέμπτη το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, με την επωνυμία "Φώφη Γεννηματά".

Η παρουσίαση θα γίνει στις 10 το πρωί από τους υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εκ μέρους της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης. 

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι 1,3 εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, καθώς και γυναίκες τρίτων χωρών, οι οποίες διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, φέρουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν διενεργήσει παρόμοια εξέταση τους τελευταίους 12 μήνες και δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Για τις δικαιούχους, δημιουργείται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ άυλο παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, με ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης.

Όσες έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης, θα λάβουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά, είτε μέσου γραπτού μηνύματος στο κινητό τους, είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Για τις υπόλοιπες δικαιούχους θα εμφανίζεται μήνυμα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε κάθε γιατρό που θα επισκεφθούν.

Θα μπορούν, δε, να ζητήσουν σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, να τους δώσει το παραπεμπτικό. Δωρεάν θα είναι και ο έλεγχος από γιατρό που θα ακολουθήσει των εξετάσεων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με μία σειρά άλλων προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτών γιατρών και διαγνωστικών κέντρων έχει εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ πρόσκληση ενδιαφέροντος, την οποία είχε παρουσιάσει το iatronet.gr την περασμένη εβδομάδα.

Στο θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη και ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως οι καρκίνοι του μαστού και του παχέος εντέρου μπορούν να εντοπιστούν και να είναι αντιμετωπίσιμοι στο πρώιμο στάδιο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο