Αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και για το θέμα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού "Φώφη Γεννηματά".

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός εκτιμά πως η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα θετικό βήμα, γιατί η κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας αποτελεί ένα δομικό έλλειμα στο σύστημα Υγείας της χώρας.

Σημειώνει, όμως, τα εξής:

"Το αναγκαίο αυτό βήμα όμως  δεν γίνεται στο κενό. Ούτε ισχύει ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι γνωστό ότι έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Και είναι γνωστό, επίσης, ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας 'κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 - 50 ετών και  κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου' (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018). 

Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, για να είναι Εθνικό, πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50 - 69 ετών), να έχει συνέχεια, να μη βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση, μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού  σταδίου.

Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει.   

Ας ασχοληθεί, λοιπόν, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τη συνολική πολιτική για τον Καρκίνο, με την 'επούλωση' των πληγών του ΕΣΥ από την πανδημία και τη γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο  δυναμικό τους, και ας αφήσει τις μεγαλοστομίες και τις προεκλογικού χαρακτήρα  εξαγγελίες. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους  πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν πιστεύουν  στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Καθολική Κάλυψη και  στην Ισότητα στην Υγεία".  

Απάντηση Πλεύρη

Στις αιτιάσεις του κ. Ξανθού απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας τα εξής:

"Σήμερα, είναι μία σημαντική ημέρα για τη δημόσια υγεία, καθώς για πρώτη φορά γίνεται οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου - Φώφη Γεννηματά. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι θα έμεναν στην άκρη οι κομματικές αντιπαραθέσεις, για ένα ζήτημα που αφορά στην υγεία εκατομμυρίων γυναικών.

Είναι λυπηρό που στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε αυτή την απόλυτα ενωτική στιγμή, προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση συγχέοντας την πολιτική δημόσιας Υγείας με μαζικές προληπτικές εξετάσεις, με τις κλινικές εξετάσεις του ΕΚΠΥ. Οι εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ δεν αφορούν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου Δημόσιας Υγείας, αλλά την εξέταση που συνταγογραφεί ένας ιατρός.

Αυτό που θεσπίζεται τώρα προβλέπει η μαστογραφία να γίνεται στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος, που εφαρμόζεται ομοιογενώς σε όλο τον πληθυσμό. Ο καρκίνος δεν έχει κόμμα, ούτε χρώμα και θα έπρεπε σε τέτοια ζητήματα, οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ενωμένες".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε σύνδρομο Down σε παιδιά που έζησαν στην αρχαιότητα- Και στην Ελλάδα
Πώς να διατηρήσουμε την ενέργειά μας καθώς μεγαλώνουμε
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπιστοσύνη [μελέτη]