Νέα έρευνα του University of Nevada, Las Vegas, αποκάλυψε ότι άντρες καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, κατάγματα και πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 30.000 περιστατικά καταγμάτων σε 27 έρευνες και ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος έως 37%. Η μετα- ανάλυση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Nature είναι η πρώτη που εκτείνει τη σκοπιά των ερευνητών πέρα από τα κατάγματα ισχίου σε κατάγματα άλλων μερών του σώματος, όπως καρπό, ώμο και σπονδυλική στήλη.

Η έρευνα ενισχύει στοιχεία άλλων ερευνών που ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες κατάγματος ισχίου και σπονδυλικής στήλης στους άντρες κατά 40% και 32% αντίστοιχα. Οι παλαιότερες έρευνες ανακάλυψαν ότι μεταξύ 21% και 37% των τραυματισμένων καπνιστών πεθαίνουν εντός έτους από το κάταγμα.

Ο ερευνητής Qing Wu, δήλωσε ότ το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση και κίνδυνο κατάγματος.

Πρόσθεσε, ότι εκτιμάται πως το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, επειδή οι ουσίες των τσιγάρων επηρεάζουν αρνητικά τα κύτταρα των οστών και μειώνουν την ικανόττηα του οργανισμού να απορροφά βιταμίνη D και ασβέστιο.

Επιπλέον, δήλωσε, το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου γενικά για τραυματισμό, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι η νικοτίνη παρεμβάλλεται με την επιδιόρθωση ιστών κάνοντας το σώμα πιο ευάλωτο στις πληγές και δυσκολεύοντας την ίαση των καταγμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι