Το θέμα της μετάδοσης του ιού που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων σε αμφιφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους άνδρες, αναλύουν σε σημερινή τους έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για μία νόσο των ομοφυλόφιλων, οι ειδικοί του ECDC αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:

Ποια είναι η κατάσταση με την ευλογιά των πιθήκων;

Έχουν εντοπιστεί κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων, οι περισσότερες περιπτώσεις ανιχνεύονται επί του παρόντος σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. 

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής σωματικής επαφής (δέρμα με δέρμα), συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού σε παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπ και μέσω μολυσμένων αντικειμένων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα και σεξουαλικά παιχνίδια).

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και τι να κάνετε εάν τα εμφανίσετε;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να πάρει τη μορφή εξανθημάτων, κηλίδων, ελκών ή φυσαλίδων οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πρησμένους και επώδυνους λεμφαδένες, πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. ρίγη ή εξάντληση.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν πληγεί από το τρέχον ξέσπασμα θα χρειαστούν πιθανώς μόνο λίγες εβδομάδες ανάρρωσης στο σπίτι, ενώ λίγοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω των συμπτωμάτων της ευλογιάς των πιθήκων ή των επακόλουθων δερματικών λοιμώξεων.

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα:

  • Ζητήστε ιατρική συμβουλή, επικοινωνώντας με τον τοπικό πάροχο Υγείας ή νοσοκομείο σεξουαλικής υγείας.
  • Κάντε ένα διάλειμμα από τις επισκέψεις σε συγκεντρώσεις, χώρους ή εκδηλώσεις και αποφύγετε να έχετε στενή επαφή, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, μέχρι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Το στίγμα του gay σεξ και η ευλογιά των πιθήκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια "gay ασθένεια" και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες δεν πρέπει να κατηγορούνται ή να ντρέπονται για το ξέσπασμα. Το στίγμα είναι αντιπαραγωγικό. Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μην αφήνετε το στίγμα να σας εμποδίσει να αποκτήσετε πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Μπορείτε να βοηθήσετε καταπολεμώντας το στίγμα, κοινοποιώντας πληροφορίες, δίνοντας προσοχή στα συμπτώματα και - εφόσον διαγνωστείτε με τη νόσο - ακολουθώντας τις συστάσεις των γιατρών (απομονώνοντας τον εαυτό σας και βοηθώντας τις υγειονομικές αρχές να εντοπίσουν τις στενές επαφές).

Τι κάνουν οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας;

Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν και διερευνούν την επιδημία και λαμβάνουν μέτρα για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων. Οι επαγγελματίες Δημόσιας Υγείας θα αναλάβουν, επίσης, την ανίχνευση επαφών με σεβασμό για να το κάνουν διασφαλίσει την εμπιστευτικότητα. Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τα στοιχεία επικοινωνίας των σεξουαλικών συντρόφων, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τον σύντροφο ειδοποίηση εάν έχετε διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων.

Εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων λοιμώξεων (ανεμοβλογιά). Για επιβεβαίωση λοίμωξη από την ευλογιά των πιθήκων, τα άτομα πρέπει να αξιολογηθούν από επαγγελματία Υγείας και να εξεταστούν για τον ιό.

Εάν έχετε υποβληθεί σε εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων, κάντε ένα διάλειμμα από τη συμετοχή σας σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και αποφύγετε στενές επαφές, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, μέχρι να λάβετε τα αποτελέσματα της εξέτασης. Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής σας είναι θετικό, ακολουθήστε τη συμβουλή του ειδικού και των τοπικών αρχών Δημόσιας Υγείας.

Απλές συμβουλές αυτοφροντίδας, εάν βρεθείτε θετικοί σε ευλογιά

  • Εάν διαγνωστείτε με ευλογιά των πιθήκων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αποφεύγοντας την επαφή με άλλους, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Όπου είναι δυνατόν, απομονωθείτε σε ένα δωμάτιο και ακολουθήστε τις συμβουλές που σας δίνονται από τον πάροχο Υγείας και τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
  • Συζητήστε με τον ειδικό το πώς θα ειδοποιήσετε άτομα με τα οποία είχατε στενή επαφή πριν βρεθείτε διαγνωσθεί.
  • Όσον αφορά τη θεραπεία, ακολουθήστε τις συμβουλές του ειδικού (συνήθως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία απαιτείται). Φροντίστε το δέρμα σας, διατηρώντας όσο το δυνατόν πιο καθαρές τις περιοχές με το εξάνθημα. Πλύνετε με ένα ήπιο σαπούνι και αν το εξάνθημα προκαλέσει φαγούρα, ζητήστε φαρμακευτική αγωγή. Θυμηθείτε να πλένετε σωστά τα χέρια σας αφού αγγίξετε το εξάνθημα.
  • Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της μόλυνσης και των επιπλοκών. Εάν δείτε οίδημα ή ερυθρότητα γύρω από το εξάνθημα ή εάν αναπτύσσετε ξαφνικά πυρετό - παρόλο που τα συμπτώματά σας βελτιώνονταν - ζητήστε ιατρική συμβουλή.
  • Αναζητήστε υποστήριξη ψυχικής υγείας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να τη χρειαστείτε.

Συναναστροφή κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη ήταν αρκετά ήπια και μόνο πολύ λίγα χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η συμμετοχή σε υπαίθριες εκδηλώσεις δεν σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από λοίμωξη από ευλογιά, αλλά η στενή σωματική επαφή, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης. Ενημερωθείτε για τα κοινά συμπτώματα και αναζητήστε έγκαιρα φροντίδα εάν εσείς ή ένας πρόσφατος σύντροφος έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Εάν έχετε εμπειρία συμπτώματα, κάντε ένα διάλειμμα από τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις μέχρι να ελεγχθείτε από επαγγελματία Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια