"Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό", ανέφερε την Κυριακή ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στο Mega, είπε πως φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της: "Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1 - 2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους τα εμφανίζουν να εντοπίσουμε τις επαφές τους", ανέφερε.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και στο τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Αυτοί που πρέπει να κάνουν σίγουρα 4η δόση, είναι αυτοί που έχουν ανοσοκαταστολές, ή αυτοί που είναι πάνω από 60. Ο εμβολιασμός με 4η δόση έχει βαλτώσει στη χώρα μας ακόμα και για αυτές τις ηλικίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν το νέο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί συνεχίζουμε να έχουμε 4-4,5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα. Είμαστε σε φάση ύφεσης, η ύφεση φαίνεται να έχει κάνει ένα πλατό πλέον, έχουμε λίγο λιγότερο από 100 εισαγωγές τη μέρα στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ουσιαστικά αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Άρα οι μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να προστατευθούν με την 4η δόση».

Εμβόλιο

"Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα υπάρξει σίγουρα από το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, θα είναι επικαιροποιημένο", πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος, ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι κλινικές μελέτες για αυτό και δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.

"Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει και άλλα όπλα στα χέρια της, όπως ένα πολύ καλό αντιιικό σκεύασμα. Είναι ένα χάπι που το παίρνεις μόλις νοσήσεις για να αποφύγεις το νοσοκομείο. Υπάρχει και ένας συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα κρατάει έξι μήνες. Υπάρχουν όπλα δε θα ξαναγίνει ο κορωνοϊός αυτό που ήταν για την κοινωνία", ξεκαθάρισε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πηγές:
Mega