Συμβουλές για τη διαχείριση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, παρέχουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινό ενημερωτικό σημείωμα, υπογραμμίζουν προς τις εθνικές Αρχές την ανάγκη να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υπάρχουσες πληροφορίες και πρακτικές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρουν, πολλές από τις συμβουλές που παρέχονται για την ευλογιά, αφορούν καλές πρακτικές Δημόσιας Υγείας, οι οποίες συμβάλλουν γενικά στην πρόληψη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως ο HIV και σεξουαλικές μεταδιδόμενες ασθένειες.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση συμβουλών προς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χώρων εκδηλώσεων και διοργανωτές εκδηλώσεων, καθώς και τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Όλες οι συμβουλές μπορούν να προσαρμοστούν στο τοπικό πλαίσιο και στο σχετικό κοινό και να μεταφραστούν στις εθνικές γλώσσες.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται πως οι Αρχές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαρτογράφησης των επερχόμενων εκδηλώσεων μαζικής συγκέντρωσης στους τομείς ευθύνης τους και να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους.

Στην περίπτωση μαζικής συγκέντρωσης με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες, θα πρέπει να υπάρχει διεθνής συντονισμός για την παροχή συμβουλών. Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετάφρασης υλικού προαγωγής της υγείας.

Οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποστήριξης των διοργανωτών, παρέχοντάς τους σαφείς πληροφορίες για την υγεία και για μείωση του κινδύνου έκθεσης στη λοίμωξη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου