Σήμερα, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – HERA , συνήψε σύμβαση με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων εμβολίων τρίτης γενιάς για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, η συμφωνία θα καταστήσει τα εν λόγω εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός της Επιτροπής για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) αγόρασε το εμβόλιο τρίτης γενιάς για λογαριασμό της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης.

Στη συνέχεια, η HERA θα διαθέσει τα εμβόλια στα κράτη - μέλη της ΕΕ σε αναλογική βάση, αρχής γενομένης από τα άτομα που τα χρειάζονται περισσότερο.

Είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μέσω του προγράμματος για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη - μέλη.

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, θα αρχίσουν άμεσα και έως το τέλος του μήνα οι παραδόσεις προς τα κράτη μέλη προτεραιότητας, τα οποία έχουν χορηγήσει εθνικές εξαιρέσεις για το εμβόλιο.

Από τις 18 Μαΐου έχουν αναφερθεί περίπου 900 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 19 κράτη - μέλη της ΕΕ, ( Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία) καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η HERA αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και θεμελιώδες εργαλείο για την ενίσχυση της αντίδρασης και της ετοιμότητας της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Στην εκτίμηση κινδύνου που εκπόνησε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνέστησε στις πληγείσες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο έγκαιρου εμβολιασμού μετά την έκθεση στη νόσο, για την πρόληψή της ή τη μείωση της σοβαρότητας των κρουσμάτων της.

Δηλώσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ταχεία και αποτελεσματική εξασφάλιση εμβολίων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων "αποτελεί ηθικό μας καθήκον και συγκεκριμένο παραδοτέο της απτής ικανότητάς μας να προστατεύουμε τους ανθρώπους. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας πραγματικής, γνήσιας και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας στην υπηρεσία των πολιτών μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μέσω του προγράμματος EU4Health, για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη μέλη. Η αποτελεσματική ετοιμότητα και αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για την υγεία είναι ο κοινός μας στόχος".

 Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, πρόσθεσε: "Για πρώτη φορά, αγοράζουμε αυτά τα εμβόλια με το πρόγραμμα EU4Health και τα προσφέρουμε στα κράτη - μέλη μας.

Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έδειξε τη σημασία μιας ενιαίας προσέγγισης της ΕΕ για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών για την υγεία.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, εξασφαλίζουμε ότι τα κράτη - μέλη θα έχουν πρόσβαση στα τόσο αναγκαία εμβόλια για την προστασία των ατόμων που εκτίθενται στην εν λόγω ασθένεια.

Πρόκειται για μια απτή απόδειξη της ενισχυμένης ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε ταχέως σε υγειονομικές κρίσεις, αλλά και της ταχείας και συλλογικής αντίδρασης που μπορεί να προσφέρει μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας."

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μέσω του προγράμματος EU4Health για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη - μέλη.