Το αρχικό κόστος σχεδόν στα μισά από όλα τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πάνω από 150.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA, ήρθε τη στιγμή που το Κογκρέσο ανανεώνει τις συζητήσεις του σχετικά με τους ελέγχους των τιμών των φαρμάκων.

«Οι τιμές για τα νέα επώνυμα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά αυξάνονται σημαντικά κάθε χρόνο – αυτές οι υψηλές τιμές μπορούν να εμποδίσουν τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση ή τη δυνατότητα να αγοράσουν βασικά φάρμακα», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης,  ο Benjamin Rome, MD, καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ και γιατρός στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Το υψηλό κόστος των φαρμάκων επηρεάζει την πλειοψηφία των Αμερικανών. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation του 2022, περίπου το 60% των ενηλίκων παίρνει τουλάχιστον ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και το 25% παίρνει επί του παρόντος 4 ή και περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ομως, 3 στα 10 άτομα δεν παίρνουν το φάρμακό τους όπως τους το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός λόγω του κόστους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μη ολοκλήρωση της συνταγής, την αντικατάσταση ενός φαρμάκου με φθηνότερο, το κόψιμο των χαπιών στη μέση ή την παράλειψη δόσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις τιμές καταλόγου των νέων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2008 και 2021 και χρησιμοποίησαν πληροφορίες δοσολογίας για να υπολογίσουν ποιο θα ήταν το κόστος της θεραπείας για ένα έτος αγωγής. Προκειμένου να συγκριθεί με ακρίβεια η αύξηση του κόστους, όλες οι τιμές μετατράπηκαν σε δολάρια χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το 2020–2021, το 47% όλων των νέων φαρμάκων τιμολογήθηκαν πάνω από 150.000 δολ. ετησίως. Το 2008, λιγότερο από το 10% των φαρμάκων κυκλοφόρησαν σε αυτό το επίπεδο τιμών. Μεταξύ 2008 και 2021, οι τιμές νέων φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 20% ετησίως, που αντιστοιχεί σε 10πλάσια αύξηση σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Αντίθετα, οι συνολικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη συνήθως αυξάνονται περίπου 5 τοις εκατό ετησίως.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν το παράδειγμα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον διαβήτη. Το 2009, ένα από του στόματος φάρμακο μια φορά την ημέρα εισήλθε στην αγορά με τιμή 5 δολ. το χάπι. Δέκα χρόνια αργότερα, ένα παρόμοιο φάρμακο, επίσης ένα χάπι μια φορά την ημέρα, κυκλοφόρησε με τιμή 25 δολ. ανά χάπι, το οποίο ανεβάζει το ετήσιο κόστος σχεδόν στα 10.000 δολ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς ζητούν μεταρρύθμιση της τιμολόγησης των φαρμάκων για να επιβραδυνθεί η κλιμάκωση του κόστους. «Το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της τιμολόγησης των φαρμάκων», λέει ο  Benjamin Rome. 

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι οι νομοθέτες ξανάρχισαν συζητήσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πηγές:
JAMA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας