Τα συμπτώματα και τη συχνότητα εμφάνισής τους στην ευλογιά των πιθήκων, παρουσιάζει ομάδα επιστημόνων σε πρόσφατη μελέτη.

Η προκαταρκτική έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Virology, υπογράφεται από επτά επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χριστίνα Τσιγάλου.

Οι συντάκτες της έκθεσης συγκέντρωσαν στοιχεία από έξι ομάδες, στην Ιταλία, στην Αυστραλία, στην Τσεχία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν τα εξής:

Η συνεχιζόμενη επιδημία διαφέρει από προηγούμενα κρούσματα ευλογιάς  ως προς την ηλικία (το 54,29% των ατόμων είναι στα 30 έτη), το φύλο (οι περισσότερες περιπτώσεις είναι άνδρες), τους παράγοντες κινδύνου και την οδό μετάδοσης (η σεξουαλική μετάδοση είναι πολύ πιθανή).

Όπως αναφέρουν, η κλινική εικόνα είναι άτυπη και ασυνήθιστη. Χαρακτηρίζεται από ανωγεννητικές βλάβες και εξανθήματα στο πρόσωπο και στα άκρα. Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα που αναφέρθηκε ήταν ο πυρετός (στο 54,29% των περιπτώσεων) ακολουθούμενο από τη βουβωνική λεμφαδενοπάθεια (45,71%) και το εξάνθημα (40%).

Η εξασθένηση, η κόπωση και ο πονοκέφαλος περιγράφηκαν στο 22,86% και στο 25,71% των πασχόντων αντίστοιχα. Μυαλγία βρέθηκε στο 17,14% των περιπτώσεων. Τόσο οι βλάβες των γεννητικών οργάνων όσο και του πρωκτού (έλκη και κυστίδια) αναφέρθηκαν στο 31,43% των περιπτώσεων.

Αυχενική λεμφαδενοπάθεια περιγράφηκε στο 11,43% των ασθενών του δείγματος, ενώ τα λιγότερο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν η διάρροια και η μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια (5,71% της σειράς περιπτώσεων και για τα δύο συμπτώματα).

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, η επιστημονική ομάδα θεωρεί ως παράγοντες κινδύνου το να είσαι νεαρός άνδρας, να κάνεις σεξ με άλλους άνδρες, να εμπλέκεσαι σε επικίνδυνες συμπεριφορές και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ χωρίς προφυλακτικό, θετικότητα στον ιό του AIDS (54,29% του δείγματος) και ένα ιστορικό προηγούμενων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιική καταστολή μπορεί να προστατεύσει από μια πιο σοβαρή μόλυνση, σημειώνοντας, πάντως, πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα στο πεδίο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)